Lördag 22 Jan
Stockholm

Ny undersökning: Detta vill svenskar egentligen äta på julen

sallad och kvinna som äter
Svenskar har börjat bli riktigt trötta på klassisk julmat, det visar en ny undersökning. Foto: Bildkälla: Unsplash (bilden är ett montage)

Julmaten har sett likadan ut så länge vi kan minnas. Men för många börjar tanken på ett alternativt julbord med tapasrätter och falafel fästa sig. Nyheter24 har tagit del av en Sifo-undersökning om vad svenskar egentligen vill äta i jul.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fler vegetariska och veganska alternativ på julbordet är en trend som under de senaste åren fullkomligt exploderat när det kommer till planering av julbord. 

I en ny undersökning finns det äntligen svart på vitt vilken typ av mat svenskar faktiskt vill se och äta under julen. 

Undersökning om julmat på uppdrag av ICA

Att lägga gamla mattraditioner så som grisfötter och sylta på hyllan är något som många funderar på och vissa redan gjort. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av matjätten ICA som Nyheter24 har tagit del av.

Den omfattande undersökningen är genomförd mellan den 16 juli och 5 augusti 2018 med 4 200 respondenter i hela Sverige. Svaren har delats upp och kategoriserats efter län, kön och ålder. 

Sifos undersökning visar att sex personer av tio vill äta mer grönt och dessutom minska matsvinnet som lätt blir när släkten blir mätt för snabbt. 

Otippade rätter toppar julmats-listan

Efter årtionden av att laga mormors sill och farfars fars kalvsylta har folk börjat tänka i nya banor när det kommer till julmat. Enligt färska siffror från Sifo är det en hel del internationella matinfluenser som önskas på julbordet. 

Det här vill svenskarna alltså se mer av på julbordet:

  • Sallad: Gröna rätter med fräschör är något som lockar, hela 47 % av de som svarat på enkäten vill äta mer sallad på jul.
  • Tapas: Svenskars kärlek till tapas är stark. Men att den var så pass stark att 27 % vill ha mer av de spanska smårätterna på julbordet var en överraskning.
  • Falafel: Ett annat kul inslag i resultatet var att hela 16 % gärna skulle äta falafel på julafton. 
  • Gryta: På frågan om folk skulle kunna tänka sig någon gryta som julmat svarade 16 % av respondenterna ja. 
  • Sushi: Är du beredd på den stora chocken? 15 % av svenskarna som svarat i undersökningen vill äta SUSHI på jul. 

Många svenskar skulle vilja se mer tapas på julmenyn. Bildkälla: Tomas Oneborg/ TT

De är mest öppna för variation på julbordet

Mer statistik från Sifo-undersökningen visar att två av tre svenskar vill ha ett mer varierat julbord och därmed bryta de gamla mattraditionerna.  

Siffrorna visar också att kvinnor är mer öppna för att modernisera och byta ut rätter på julbordet till nya varianter. 73 % av kvinnorna jämfört med 59 % av männen var positiva till idén. 

De kvinnor som gärna ser en falafel eller två på julbordet tillhör den yngre målgruppen i åldern 18 till 34 år och tillhör den grupp som är mest positiva till ett varierat julbord. 

Svenskar slänger knappt någon julmat

En annan kul siffra som undersökningen visar är att det bara är 1 procent av svenskarna som svarat på enkäten att de slänger maten som blir över efter jul. 

Den vanligaste anledningen till att maten inte slängs är enligt 57 procent av respondenterna gör rester på en stor del eller till och med allt av sitt julbord. 

  

Nyheter24 har tidigare tipsat om tre vegetariska varianter på julmat du kan testa i år. Ta del av recepten här!

Skulle du vilja ha sushi på julbordet?
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela