Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här gör du för att snabbare bli frisk från din förkylning

- 16/11/2018, 21:14 -

Har du drabbats av snörvel och snorigheter? Här är några saker som du kan göra för att snabbare bli kvitt din förkylning.

Hösten, en av årets mest färgglada och mysiga årstid. Hemmakvällar, seriemaraton och varm choklad –  saker som kanske dyker upp i huvudet när man längtar efter att krypa upp i soffan i november. 

Snor, hostattacker i kollektivtrafiken och flagnande, ledsna handspritstorra händer – saker som man ofta lyckats förtränga, men som envist återkommer år efter år. 

Det är nästintill omöjligt att undkomma förkylningstiden. Men det finns faktiskt några saker man kan göra för att för att bli, eller åtminstone känna sig, friskare snabbare. 

Vila

En trött koala.
Du gör dig själv en björntjänst genom att inte vila när koppen behöver det som mest. Bildkälla: Unsplash

Den kanske tjatigaste och mest självklara av alla tips, men något som många ändå tar för givet. Studier visar att immunförsvaret försämras när man inte sover tillräckligt mycket. Och om du fortsätter att sova för lite när du blivit sjuk så hinner kroppen inte heller fokusera på att bygga upp immunförsvaret igen. 

När du ger din kropp tid att vila så kan den fokusera bekämpa det inkräktande viruset. Ett tips är också att undvika en blöta utekvällar, hur frestande det än kan vara att ta några öl på AWn. Studier visar nämligen att alkohol stör REM-sömnen, vilket innebär att du inte har möjlighet att vila ut på samma sätt som du normalt skulle ha kunnat göra.

Luftfuktare / Varm Dusch 

Kvinna som badar
Håll dina näsgångar återfuktade genom ett ångande bad, en dusch, eller genom en luftfuktare. Bildkälla: Unsplash

Känns det som att hela huvudet är tungt och fullt av snor? Då kan ett långt bad eller en varm dusch hjälpa till att öppna upp näsgångarna. Om du har möjlighet att ha en luftfuktare igång hemma så borde du också göra det, då fuktiga luften också kan hjälpa till med att öppna upp näsgångarna, vilket gör det lättare att snyta ut det som behövs snytas ut, enligt läkare på Mayo sjukhusklinik. 

Varm vätska

Tekopp

På samma sätt som att vätska i luften kan lösa upp slem och snor, så kan även varm te, soppa och annan varm dryck göra samma sak. Men undvik kaffe och annan vätska som innehåller koffein då det kan ha omvänd effekt och faktiskt torka ut kroppen, enligt läkare på Mayo sjukhusklinik

Receptfritt läkemedel

Om du känner att de ovanstående tipsen inte riktigt räcker till så kan du alltid prova ett receptfritt läkemedel mot förkylning. På apoteket kan du exempelvis hitta munsprejer och tillskott som kan hjälpa påskynda tillfriskningsprocessen. Kom ihåg att alltid kolla på bipacksedeln och prata med en läkare innan du använder dig av en ny medicin. 

Visste du att det finns en hel del "förkylningskurer" som inte alls stämmer? Som att man ska proppa i sig massa c-vitamin, eller äta vitlöksklyftor. Här är "kurerna" som du kan skippa, helt och hållet.

Har du varit förkyld i år?