Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experterna: Det här blir årets julklapp 2018

- 19/11/2018, 18:09

Nu är det dags, årets julklapp 2018 avslöjas snart. Vi vanliga konsumenter kan ju bara spekulera om saken. ​Men vad tror experterna?

Handelns utredningsinstitut, HUI, har i 30 år utsett årets julklapp. Och som vi vet var det elcykeln som kammade hem titeln förra året. 

Årets julklapp är inte för att tipsa om vad folk ska köpa, utan det är ett sätt för alla att få ett grepp om omvärlden. Alltså, vad konsumenter kan tycka är spännande. 

Men vilka är kriterierna för att en produkt ens ska kunna bli årets julklapp?

Produkten ska:

  • Framförallt representera tiden vi lever i nu
  • Vara en nyhet, men kan också vara gammal men väckt nytt intresse under året
  • Ha ett högt försäljningsvärde eller kunna säljas i stor mängd

Nu chansar tre experter på vad som blir årets julklapp 2018. 

Expert 1 – Röstassistenten

Ja, Jens Hultman som är docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, tror att årets julklapp 2018 blir Googles röstassistent. Anledningen är att den fått otroligt mycket uppmärksamhet. Digitalisering + bekvämlighet = sant tydligen!

– Historiskt sett tenderar årets julklapp att vara en teknikpryl. Utöver digitaliseringen är hälsa, miljö och bekvämlighet stora trender inom handeln i dag, säger Jens Hultman till Dagens Nyheter.

Men vad är en röstassistent?

Den kan hjälpa dig att kommunicera med dina teknikprylar. Du kan med den exempelvis släcka lampor och spela musik. Men du kan också boka tider för exempelvis däckbyte eller varför inte frisörtid, rapporterar Dagens Nyheter.

Expert 2 – Luftrenaren

Att miljö har varit trendigt på många olika vis under året som gått är ingen nyhet. Leva & Bo rapporterar att trendexperten Stefan Nilsson tror att luftrenaren blir årets julklapp 2018.

– Jag gissar att det blir en luftrenare. Men egentligen tror jag nog det tar till nästa år innan Sverige får upp ögonen för den. Har vi bättre luft sover vi bättre, håller oss friskare och hälsosammare. Internationellt sett vill vi ha bättre luft hemma och folk blir allt mer medvetna om den bristande luftmiljön i en förorenad värld, säger Stefan "Trendstefan" Nilsson.

Expert 3 – Den smarta belysningen

Hur många gånger har man inte stört sig på alla dessa kablar som drar sig från och till alla lampor överallt? Nej, nu är det smart belysning som gäller. Det menar i alla fall hemelektronikkedjan Elon. 

Årets julklapp 2018 blir alltså enligt Elon smart belysning. Det är en lite bredare kategori, som kan vara allt från trådlösa fjärrkontroller till röststyrning, skriver Leva & Bo.

En annan grej som kan vara bra att hålla koll på, är hur ofta du bör tvätta dina textilier hemma. Kanske är det oftare än du tror? Nyheter24 har tidigare skrivit om det, som du kan läsa här.

Har du börjat handla julklappar?