En spruta bredvid en arm kvinna som snyter sig
Influensatiden är här. - Foto: Pixabay Bilden är ett montage

Här är allt du behöver veta om influensavaccinet

Influensasäsongen är här för att stanna i några månader. Nyheter24 har listat allt du behöver veta om vaccinet som skyddar mot vinterns virus.


När vinterhalvåret står för dörren kommer även influensaviruset som ett brev på posten. Inför säsongen som väntar finns det, som tur är, vaccin att få på vårdcentraler runt om i landet. 

Men hur går det till, vad kostar det och är det nödvändigt för just dig? Vi har svaren. 

Vad är influensavaccin?

Vaccinet som ges som skydd mot influensan innehåller oftast tre olika typer av influensa. Under ett helt år kan olika typer av influensavirus bryta. 

Genom att kombinera flera olika virustyper ger det ett bättre skydd mot sjukdomen som räcker året ut. Vaccinet sätts ihop lite olika beroende på vilka virus som cirkulerar i världen inför varje influensasäsong. 

Det är Världshälsoorganisationens (WHO) uppgift att i februari varje år bestämma hur influensavaccinet ska innehålla, skriver Folkhälsomyndigheten.  

Vilka borde vaccinera sig?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det vissa riskgrupper som bör vaccinera sig en gång per år mot just influensan. Om du till exempel är 65 år eller äldre, är gravid eller har en hjärtsjukdom rekommenderas du att vaccinera dig. 

Vill  du veta om du tillhör en riskgrupp? Läs hela listan här.

Hur vaccineras man?

Vaccineringen går till som så att en spruta ges i överarmen. På barn yngre än tre år ges sprutan oftast i låret. Man behöver ta sprutan en gång varje år för att vara skyddad mot influensaviruset. 

Var kan man vaccineras?

Om du inte vet var du kan få vaccin mot influensa är det lätt att kolla upp. På 1177 Vårdguiden kan du välja vilket landsting eller vilken region du bor i för att få information. 

Hur mycket kostar det? 

Priset för att vaccinera sig mot influensa skiljer sig beroende på var du bor. I vissa landsting är det helt gratis för personer som ingår i någon av riskgrupperna medan det i andra regioner kostar mellan 100 och 200 kronor. 

Ta reda på vad en vaccination kostar där du bor här.

Hur hjälper vaccinet?

Att vaccinera sig mot influensan ger ett bättre, men inte fullständigt, skydd mot viruset. Om en vaccinerad person ändå smittas märks vaccinets verkan på symtomen. Sjukdomen bryter då inte ut på samma sätt som den skulle göra utan vaccinet. 

Det finns fler sätt att skydda sig mot virus i vinter. Läs mer om hur du håller dig frisk här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du vaccinera dig?
Tack för din röst!