Söndag 28 Nov
Stockholm

Bajsbakterier på McDonald's touch-skärmar

Mcdonalds
Undersökningar har visat att det finns bajsbakterier på Mcdonalds självbetjäningskassor. Foto: FREDRIK PERSSON/TT, Charles Rex Arbogast/AP/TT

Självbetjäningskassor har blivit allt mer vanligt i vår vardag. En av de matkedjor som infört det är McDonalds. Dock visar nya tester att det finns bajsbakterier på deras touch-skärmar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brukar du använda självbetjäning när du äter på McDonald's? Om svaret är ja, har du då tänkt på hur många bakterier som egentligen finns på skärmen du trycker på när du beställer?

Metro UK har gjort en undersökning om bakterierna som finns på skärmen, och resultatet kommer få dig att trilla av stolen. Vid samtliga tester hittade man avföring på McDonald's touch screen-skärmar. 

Stora mängder fekalbakterier 

Testerna gjordes på åtta McDonalds-restauranger – sex stycken i London och två i Birmingham i Storbritannien. Även om forskare visste att det generellt finns mycket olika bakterier på skärmar av det slaget, var resultatet av denna undersökning en riktig chock. Man hittade stora mängder av fekalbakterier, vilket är bajsbakterier.

– Vi var alla förvånade över hur mycket tarm- och fekalbakterier det fanns på pekskärmsmaskinen. Dessa orsakar den typ av infektioner som människor hämtar på sjukhus, säger Paul Matawele, universitetslektor i mikrobiologi vid London Metropolitan University, till Metro UK. 

Kan leda till allvarliga sjukdomar

Bakterierna som hittades på touch-skärmarna kan leda till allvarliga sjukdomar. Förutom bajsbakterier hittades även stafylokocker, en bakterie som kan orsaka blodförgiftning och andra sjukdomar. Enligt Matawele är det väldigt oroande att dessa finns på skärmarna eftersom stafylokocker-bakterien är så smittsam. 

Även bakterien listeria hittades på tre fjärdedelar av restaurangerna. Det kan leda till missfall och dödsfall hos gravida kvinnor. 

– Listeria är en annan sällsynt bakterie som vi var chockade över att hitta på skärmarna. Den bakterien kan vara mycket smittsam och ett stort problem för de med ett svagt immunförsvar, säger Matawele till Metro UK

Var noga med hygien 

Många som beställer mat via självbetjäning tvättar inte händerna innan de hugger in på sitt käk. Men nu är det alltså hög tid att vara noga med att tvätta händerna innan måltiden, för ingen vill väl ha bajsbakterier i munnen? 

Tidigare anställda på McDonalds har avslöjat vad kunderna inte har någon aning om. Nyheter24 har skrivit om det, läs mer om det här!

Brukar du äta på McDonalds?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela