Mcdonalds
Undersökningar har visat att det finns bajsbakterier på Mcdonalds självbetjäningskassor. - Foto: FREDRIK PERSSON/TT, Charles Rex Arbogast/AP/TT

Bajsbakterier på McDonald's touch-skärmar

Självbetjäningskassor har blivit allt mer vanligt i vår vardag. En av de matkedjor som infört det är McDonalds. Dock visar nya tester att det finns bajsbakterier på deras touch-skärmar.


Brukar du använda självbetjäning när du äter på McDonald's? Om svaret är ja, har du då tänkt på hur många bakterier som egentligen finns på skärmen du trycker på när du beställer?

Metro UK har gjort en undersökning om bakterierna som finns på skärmen, och resultatet kommer få dig att trilla av stolen. Vid samtliga tester hittade man avföring på McDonald's touch screen-skärmar. 

Stora mängder fekalbakterier 

Testerna gjordes på åtta McDonalds-restauranger – sex stycken i London och två i Birmingham i Storbritannien. Även om forskare visste att det generellt finns mycket olika bakterier på skärmar av det slaget, var resultatet av denna undersökning en riktig chock. Man hittade stora mängder av fekalbakterier, vilket är bajsbakterier.

– Vi var alla förvånade över hur mycket tarm- och fekalbakterier det fanns på pekskärmsmaskinen. Dessa orsakar den typ av infektioner som människor hämtar på sjukhus, säger Paul Matawele, universitetslektor i mikrobiologi vid London Metropolitan University, till Metro UK. 

Kan leda till allvarliga sjukdomar

Bakterierna som hittades på touch-skärmarna kan leda till allvarliga sjukdomar. Förutom bajsbakterier hittades även stafylokocker, en bakterie som kan orsaka blodförgiftning och andra sjukdomar. Enligt Matawele är det väldigt oroande att dessa finns på skärmarna eftersom stafylokocker-bakterien är så smittsam. 

Även bakterien listeria hittades på tre fjärdedelar av restaurangerna. Det kan leda till missfall och dödsfall hos gravida kvinnor. 

– Listeria är en annan sällsynt bakterie som vi var chockade över att hitta på skärmarna. Den bakterien kan vara mycket smittsam och ett stort problem för de med ett svagt immunförsvar, säger Matawele till Metro UK

Var noga med hygien 

Många som beställer mat via självbetjäning tvättar inte händerna innan de hugger in på sitt käk. Men nu är det alltså hög tid att vara noga med att tvätta händerna innan måltiden, för ingen vill väl ha bajsbakterier i munnen? 

Tidigare anställda på McDonalds har avslöjat vad kunderna inte har någon aning om. Nyheter24 har skrivit om det, läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta på McDonalds?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.