Hand som tänder ljus
Nu på söndag är det dags att tända det första adventsljuset. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

På söndag är det första advent – men vet du varför vi firar?

Nu närmar sig julen med stormsteg och första advent infaller nu på söndag. Men vet du varför vi firar advent? Nyheter24 har tagit reda på det.


På söndag börjar julfirandet på riktigt i Sverige då första advent står för dörren med allt vad det innebär. Julmarknader öppnar, vi tänder första ljuset i adventsljusstaken och många pyntar inför julen just under den första advents-söndagen. 

Men har du koll på varför vi firar advent? Nyheter24 har samlat allt du behöver veta om högtidens historia.

Historia

Ordet advent kommer från det latinska språket och betyder ankomst. Julen är en gammal kristen tradition och det är Jesus födelse som man firar genom att räkna ner dagarna till julafton. 

Adventsljusstakens historia

Den klassiska adventsljusstaken som är ett givet inslag i juldekorationerna hemma för många har fyra ljus. Ett för varje söndag fram till julafton. Anledningen till varför vi tänder ljusen just på söndagar har också med Jesus att göra. Enligt evangelierna både uppstod och korsfästes Jesus på söndagar. Första söndagen i advent är också kyrkoårets första år

Adventsstjärnans historia

Adventsstjärnan är också en klassisk juldekoration som många hänger i köksfönstret som förberedelse inför julen. Den symboliserar Betlehemsstjärnan som enligt bibeln vägledde de tre vise männen till platsen där Jesus föddes. Adventsstjärnan anses av många vara den mest viktiga symbolen för det moderna julfirandet. 

Det var på 1800-talet som stjärnan blev till i den tyska staden Herrhnut men den nya traditionen nådde inte Sverige förens på 1930-talet. När den tyska handeln upptäckte att det fanns en efterfrågan på den mysiga stjärnformade julbelysningen påbörjade en masstillverkning av adventsstjärnor. 

Det moderna adventsfirandet

Idag är de kristna värderingarna och den starka kopplingen mellan jul, advent och Jesus inte lika folkligt stark. Julen är fortfarande den mest firade och viktiga högtiden i Sverige men består mer av att vara nära familjen, ge varandra presenter och äta julbord tillsammans med kollegor. 

Att vi firar advent idag har i många fall mer att göra med förberedelser inför julafton med familjen snarare än att fira väntan på Jesus födelse. Och att vi gärna utsmyckar våra hem, balkonger och fönster med juleljus är inte heller så konstigt. Finns det något mysigare?

Att baka lussekatter är en stor del av många familjers adventsfirande. Bildkälla: Staffan Löwstedt/ TT

Vi har tidigare skrivit om varför man firar den judiska högtiden Chanukah. Du kan läsa den här!


Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira advent?