Pass.
Kan du gissa vilket pass, från vilket land, som gör det enklast att resa runt i världen? - Foto: Foto: Christine Olsson, Pixabay, Emojiepedia (Montage)

Här är världens starkaste pass – Sverige med i topp

Kan du gissa vilket pass som gör det enklast att resa runt i världen? Om inte så kan du ta reda på det här – och se vilka länder som tillsammans med Sverige toppar listan.


Är ditt pass från Förenade Arabemiraten? Då kan du, objektivt sätt säga, att du har världens bästa pass – i alla fall när det kommer till hur enkelt inresan till andra länder runtom i världen är. 

Enligt Global Passport Index så kan personer med pass som är utfärdade i Förenta Arabemiraten resa in i 167 länder utan att tidigare ha fått ett visum i landet. De kan även resa in i 113 länder utan att behöva ansöka om visum över huvud taget och resa in i 54 länder där de kan fylla ut ett visum på plats.   

Global Passport Index rankar pass tillhörande de länder som ingår i FN, och sex andra områden. Genom att ta information från myndigheterna i alla länder, kan man få fram en lista. 

Tidigare har Tyskland och Singapore toppat listan, men den första december trillade föregående ettan Singapore ned på en andra plats och Tyskland ned på en tredje. 

Sverige i topp 5

Och Sverige ligger faktiskt inte särskilt dåligt till heller. Vi hamnar på en delad 4:e plats tillsammans med Danmark och Finland. 

1. Förenta Arabemiraten
2. Singapore
3. Tyskland

Delad fjärde plats:
Danmark
Sverige 
Finland

Delad femte plats:
Luxemburg
Frankrike
Italien

Delad sjätte plats:
Nederländerna
Spanien

Vill du se exakt hur listan ser ut? Då kan du göra det här

Är du sugen på att se mer av världen det kommande året? Då är det viktigt att veta var du ska – och inte ska – resa. Här listar Nyheter24 13 länder som du inte borde besöka nästa år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att resa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.