Vårdpersonal och äldre dam. Mobil med ett rött kryss över
Mobil för privat bruk kan bli förbjudet inom vården - Foto: Shutterstock / Pixabay

Efter flera anmälningar: Kan bli mobilförbud inom vården

Nu överväger socialnämnden att införa totalt förbud mot privata telefoner för personalen inom vården. Anledningen är att personalen ska fokusera på att ta hand om äldre, och inte surfa på mobilen.


Att mobilen blivit en stor del av vår vardag (ibland hela?) är ingen nyhet. Men teknikens framgång och utveckling har ju ändå varit räddningen på mycket, det kan vi inte sticka under stolen med. Men var går gränsen? Hur kan en vanlig person avgöra om en tjänsteman använder telefonen för att sköta sitt jobb eller bara spelar spel? 

Det är såklart väldigt svårt och näst intill omöjligt att avgöra.

"De är där för att ta hand om äldre"

Inom LSS och äldreomsorgen är det många som surfar på mobiltelefonen under arbetstid enligt en utredning av en kommunanställd i Olofström, rapporterar Expressen.

Mobilen används så pass mycket att socialnämnden överväger att införa förbud mot användande av privata mobiltelefoner för personalen på arbetstid. 

– De är där för att ta hand om äldre, inte för att surfa på mobilen, säger Patrik Krupa (M), andra vice ordförande i socialnämnden i Olofström.

Vilket man nog inte Krupa är ensam om att tycka.

En regel som bryts en hel del

Men det är inte nytt med mobilförbud. Det finns redan regler om att anställda inom vården inte har tillåtelse att använda sin privata telefon under arbetstid. Dock är det en regel som bryts en hel del, vilket har resulterat till att socialnämnden kommer besluta om hårdare riktlinjer.

– Vi ser gärna att man går mer mot att få bort användandet av telefon på arbetstid. Har man arbetstelefon är det en annan sak, men då ska det också stanna vid det, fortsätter Patrik Krupa till Expressen.

Vad säger facket?

Ing-Mari Holtne som är ordförande för fackförbundet Kommunal i Olofström, tror att det kan bli svårt att se till att något striktare förbud följs.

– Eftersom vi lever i den här världen, med media och att man hela tiden ska vara ska vara uppkopplad kommer det att bli svårt att kontrollera 1 200 anställda. Det är helt omöjligt, säger Holtne till TV4.

Nyheter24 har tidigare skrivit om bostadsjätten som infört rökförbud i alla sina lägenheter. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker förbudet är en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.