Söndag 20 Jun
Stockholm

Många kan ha diagnosen OCD eller BDD – utan att veta om det

Ledsen kvinna som sitter på golvet
Det är vanligt att diagnosen BDD utvecklas under tonåren. Foto: isabell Höjman/ TT

Alla har vi någon gång kollat en extra gång att spisen är avstängd eller frågat oss själva om vi verkligen låste dörren i morse. Men att fastna i ett tvångsmässigt beteende kan leda till psykiskt lidande för personen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att må dåligt och känna att ångestfulla tankar är något som alla människor gör ibland. Men hur vet man när det gått så långt att ens psykiska hälsa och vardagslivet påverkas? 

OCD (obsessive compulsive disorder) och BDD (body dysmorphic disorder) är två diagnoser som är svåra att upptäcka, men ofta ganska lätta att behandla. 

Vad är BDD?

En person som har diagnosen BDD är så pass fixerad vid sitt utseende att den psykiska självbilden tar skada. Personen uppfattar sig själv som defekt, ful och i vissa fall till och med vanställd

En utseendefixering som lätt övergår i ett tvångsmässigt beteende påverkar den psykiska hälsan hos personer som lider av BDD.

För mycket eller för lite kroppsbehåring, fett på fel ställen eller fula tänder är exempel på vanliga uppfattningar som personer med BDD har. 

De "defekter" som personen upplever är inte synbara för omgivningen. Det kan därför vara svårt för anhöriga till personer med BDD att förstå eller kunna hjälpa. 

Vad är OCD?

Det finns två delar i diagnosen OCD. Dels finns det den psykiska delen som är svår för utomstående att upptäcka men som skadar den drabbade personen genom tvångstankar

Det kan handla om bilder som dyker upp gång på gång i huvudet som skapar känslor av ångest och äckel men som är svåra att bli av med utan behandling. 

Den andra delen av sjukdomen tar sig i uttryck genom upprepade handlingar som en reaktion på de mentala bilder som dyker upp 

Nu har det blivit lättare att få hjälp

Det läkare och forskare redan vet är att diagnoserna är relativt lätta att behandla med hjälp av KBT (kognitiv beteende-terapi) men hjälpen har varit långt ifrån att nå alla som behöver den. 

Men nu görs en storsatsning för att personer som lider av antingen OCD eller BDD kan få KBT-behandling via internet. 

Genom att anmäla sig på 1177 Vårdguiden kan patienten få kontakt med en psykolog via mejl efter personen i fråga genomgått en första utvärdering på Huddinge sjukhus, skriver SVT Nyheter

I Sverige lever omkring 400 000 personer med OCD och BDD vilket betyder att diagnoserna är lika vanliga som astma och diabetes.

Om du mår psykiskt dåligt 

Om du mår psykiskt dåligt och misstänker att det beror på ett tvångsmässigt beteende likt de som något av de som beskrivs ovan ska du söka hjälp.

Ring Vårdguiden 1177 på telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller en akutmottagning om du har tvångstankar och mår så dåligt att situationen känns outhärdlig och du känner att du inte orkar mer.


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur psykisk ohälsa som leder till självmord har ökat bland yngre. Läs mer om det här. 

Kände du till diagnosen BDD?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela