Tisdag 25 Jan
Stockholm

Kvinnor bajsar mer sällan än killar – här är den hemska orsaken

Tjej förstoppad, tjej spolar toalett
Kvinnor bajsar mer sällan än killar – här är den hemska orsaken. Foto: FILIP STILLER / TT, Shutterstock

Att gå på toaletten och bajsa kan faktiskt vara lättare sagt än gjort, speciellt när man inte är hemma. En undersökning visar att kvinnor bajsar mer sällan än killar. Bland annat är det mer tabubelagt för en kvinna att bajsa än en man.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Känslan av att vara förstoppad har vi nog alla någon gång upplevt. Men något som kanske inte alla har koll på är att förstoppning kan orsakas av att man inte uträttar sina behov när det är dags. 

Obehagskänsla för att bajsa

På beställning av det internationella läkemedelsföretaget Sanofi har företaget YouGov gjort en undersökning om svenskars bajsvanor. Det är faktiskt nästan 60 procent av svenska befolkningen över 18 år som någon gång har känt obehag när det varit dags att uträtta nummer två på toaletten.

Något som är lite skrämmande är att det är betydligt mer vanligt bland kvinnor än män, men också bland yngre personer. Det är faktiskt hela 18 procent som känner denna obehagskänsla för att bajsa minst en gång i veckan. Flera undviker helt enkelt att uträtta sina behov, trots att de skulle behöva, just för att de befinner sig i en situation som gör att de inte känt sig tillräckligt bekväma.

Värre för kvinnor än för män

Just offentliga toaletter är verkligen inte populärt. Över hälften av personerna som deltagit i undersökningen har någon gång känt besvärlighet, obehag eller bara riktigt opassande när de ska besöka en offentlig toalett.

Exempelvis att gå på toaletten och bajsa hos vänner, i skolan eller på arbetsplatsen är något som kvinnor upplever som mer besvärligt än vad män gör.  Dubbelt så många kvinnor som män tycker det är jobbigt. 

Anledningen kan då vara:

  • Ofräscha toaletter
  • Att bajset luktar illa
  • Att andra kan höra att man bajsar
  • Tiden man är inne på toaletten

Men också att folk runt omkring skulle kunna ana att man ska bajsa, kan räcka för att det ska bli tillräckligt obekvämt.

Varför? Det är helt enkelt mer tabubelagt men också besvärande för kvinnor att bajsa än för män. 

Undviker att bajsa trots behov

Det är så mycket som sex av tio personer som menar att de ibland undviker att gå på toaletten för att bajsa på grund av att de befinner sig i en "opassande" situation. Men betydligt fler kvinnor än män.

Det är till och med så att kvinnor har betydligt mer problem med förstoppning än vad män har. Anledningen? Bland annat att de ofta håller sig från att bajsa när det behövs.

Svårigheter med tarmen

Det är hela 78 procent bland kvinnor som upplevt svårigheter med att tömma tarmen på grund av förstoppning eller liknande.

Men kan vi inte bara komma överens om att kvinnor bajsar och det är helt naturligt? Inte ska väll någon få förstoppning och ont i magen för att situationen inte "passar sig" att bajsa just då?

Upplever du att du är förstoppad kan du söka vård hos vårdcentralen. Enligt 1177 Vårdguiden bör du göra det om du har följande besvär: Förstoppningen inte går över trots att du har provat att behandla dig själv, du går ner i vikt, du har blod i bajset eller att du har mycket ont i magen.  

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det finns bajsbakterier på McDonald's touch-skärmar. Ja, det är sant och du kan läsa mer om det här.

Tycker du det är pinsamt att bajsa på en offentlig toalett?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela