Måndag 21 Jun
Stockholm

Time Magazine listar Greta Thunberg – topp 25 i världen

Flicka i gul jacka håller i en skylt, flicka i en röd jacka talar i mikrofon
Greta Thunberg listas som topp 25 mäktigaste tonåringarna i världen av Times Magazine. Foto: Hanna Franzén/TT, Alik Keplicz/TT

Times Magazine listar 15-åriga Greta Thunberg som en av de 25 mest mäktiga tonåringarna i världen. Tidningen har tilldelat henne platsen efter hennes skolstrejk för klimatet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Greta Thunberg skapade rubriker runt om i världen när hon skolstrejkade inför valet 2018. Under tre veckor protesterade hon mot regeringen mot de pågående klimatförändringarna. Detta inspirerade skolungdomar världen över att göra samma sak, vilket bland annat ledde till att hundratals elever i Australien demonstrerade utanför parlamentet i staden Canberra. 

– Jag kände att ingenting händer och att ingen gör någonting. Det är min plikt att göra vad jag kan. Jag kan inte rösta så det här är ett sätt att göra min röst hörd, säger hon till Times Magazine.

15-åringen som är dotter till operasångaren Malena Ernman, har nu uppmärksammats av tidningen Time Magazine. De listar nämligen henne som en av världens topp 25 mest inflytelserike tonåringar. Motiveringen löd: 

"Före Sveriges allmänna val i september gick Thunberg på tre veckors strejk från skolan för att uppmana sin regering att agera på klimatförändringarna. Sedan dess har Thunberg inspirerat hundratals liknande skolstrejker runt om i världen, bland annat en mass-skolstrejk i Australien. Hon har också blivit nominerad till ett internationellt pris för sin aktivism och träffade nyligen FN: s generalsekreterare vid klimatmötet COP24 i Polen", skriver journalisten Suyin Haynes i Times Magazine.

Times årliga lista bedömds utifrån olika kriterier: Dels hur mycket påverkan personen har haft genom sociala medier och dels förmågan att driva nyheter framåt. Tidningen har tidigare uppmärksammat sångaren Lorde, gymnasten Simone Biles och politiska aktivisten Joshua Wong i sina listor.

Förutom Greta Thunberg listades även 14-årige Rishab Jain som har utvecklat en mjukvara för att göra cancerbehandling smidigare. Även Melati and Isabel Wijsen uppmärksammades för deras initiativ "Bye Bye Plastic Bags", vilket är ett miljöprojekt som uppmanar människor att städa upp Indonesien på plast. 

Borde Greta Thunberg vara med på listan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela