Fredag 18 Jun
Stockholm

Klimathotet mot Skåne – kan hamna under vatten

En flodvåg kan översvämma delar av Skåne. I riskzonen ligger främst badorten Skanör-Falsterbo. Nu vill forskare se att regeringen tar fram evakueringsplaner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En flodvåg som dränker allt i sin väg, ja det är farhågan som Per Juhlin har, som leder Sveriges största skyddsvallprojekt. I ett reportage med Expressen visas bilder på hur Skanör, Falsterbo och Höllviken kan drabbas av en potentiell flodvåg. 

– Här ser vi hur Skanör och norra delarna av Falsterbo påverkas. Om inget görs innebär det fara för liv. Barns liv, exempelvis, säger Per Juhlin till Expressen.

Det allra främsta hotet kommer från smältande isar på Antarktis och Grönland som bidrar till en stigande havsnivå. Men invånarna kallar hotet för en "myt" och påstår att översvämningar alltid har skett genom åren. Istället säger Skanörbor att forskare sprider ”domedagsprofetior”.

– De är för jävliga. Vi har bott här så länge. Förra veckan gick det upp till husen. Det är lite högt ibland och ibland är där inget vatten. Ibland är stranden jättestor. Det är levande på något vis, säger en boende till Expressen.

En av Sveriges sydligaste kuster är Skanör-Falsterbo och är känt för sin 4 mil långa sandstrand. Orten är värd för Falsterbo Horse Show och har en av landets äldsta golfklubb. Det är också en plats där många av Sveriges höginkomsttagare samlas på somrarna. 

– Ja det finns ju de som förnekar det fullständigt. Det finns de som säger att vi aldrig varit på månen. Det finns de som förnekar Förintelsen, säger Per Juhlin.

Även fast varningslampan tänds har Vellinge kommun fortsatt att bygga bostäder längs kusten. Men 2017 stoppade regeringen kommunens planer. Anledningen var havsnivåns fortsätta stigning.

Och skulle katastrofen inträffa kommer inte regeringen att vidta några åtgärder. I en intervju med Kvällsposten under sommaren sa miljöminister Karolina Skog (MP) att ansvaret ligger på enskilda fastighetsägare och kommuner.

Men byggandet av skyddsvallen är i full gång och planen är att den ska bli 2,3 mil lång och skydda 25 000 bostäder.

Är du rädd för flodvågen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela