Onsdag 6 Jul
Stockholm

Så länge smittar influensa

Man som snyter sig
Influensa är ett virus som är väldigt smittsamt. Foto: Isabell Höjman/ TT

Influensasäsongen är här igen. Sjukdomen är vanlig och risken att bli smittad är stor. Men hur länge sjukdomen smittar efter den brutit ut är det inte alla som vet. Nyheter24 har tagit reda på det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Sverige bryter influensan ut i säsonger då väldigt många människor smittas, men förekommer även året runt. Att ligga hemma med hög feber, rinnande ögon och näsa är det väl ingen som tycker är speciellt mysigt. 

Nyheter24 har tagit reda på hur länge du smittar efter du blivit sjuk av influensaviruset. 

Vad är influensa?

Influensa är ett virus som kommer till Sverige varje år men är vanligast förekommande under vinterhalvåret. Symptomen på influensa är feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. 

Dessa symtom är inte unika för just influensaviruset utan visar sig som tecken på olika typer av förkylningar. 

Ett sätt att veta om det är influensa man smittats av är om symtomen kommer plötsligt. Om du känner dig sjuk och matt i kroppen och huvudet samtidigt som du känner dig frusen och har feber har du antagligen drabbats av viruset. 

Hur smittar influensa?

Viruset som finns i kroppen när man är sjuk i influensa smittas via luften och genom de ytor man tagit på om man är smittad. Den vanligaste orsaken till att man blir smittad av influensa är när någon som är sjuk hostar eller nyser. 

Influensa smittar i större utsträckning när många människor befinner sig inomhus. Skolor, bussar och kontor är exempel på inomhusmiljöer där smittrisken är hög under influensasäsongen.  

Hur länge är viruset smittsamt?

Om du insjuknat i influensan smittar du så länge du känner dig sjuk. Viruset smittar även innan några symptom är märkbara. För att undvika att smitta någon i din närhet är det viktigt att stanna hemma så länge det behövs. 

Vanligtvis tar det cirka en vecka innan man är på benen igen.  Och om du känner dig trött flera veckor efter du blivit frisk är det inte ovanligt. Men du är som mest smittsam när du känner dig som sjukast, berättar 1177 Vårdguiden. 

Hur skyddar jag mig mot influensa?

Det bästa du kan göra för att skydda dig mot influensa är att undvika närkontakt med de som är smittade av influensa. Ta inte i hand och undvik att kramas. 

Men att tvätta händerna noga med tvål och vatten är fortfarande det tips som slår högst, enligt 1177 Vårdguiden


Om du tillhör en riskgrupp är det bra att vaccinera sig mot influensa. Nyheter24 har tidigare skrivit om allt du behöver veta om influensavaccinet. Läs mer här!


Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.