Måndag 21 Jun
Stockholm

Därför är diesel dyrare än bensin i Sverige

Benisndunk
Dieselpriset har ökat i jämförelse med priset på bensin. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Bensinpriset har alltid varit en het fråga för billister i Sverige. Prisskillnaden mellan bensin och diesel har under det senaste året ökat markant och alla undrar varför. Nyheter24 har tagit reda på det.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varför diesel är dyrare än bensin verkar vara något många går och funderar på. I alla fall om man ska se till Googles årliga lista över vad svenskar sökt på under 2018. 

Nyheter24 reder ut saken en gång för alla och ger svar på en av årets mest ställda frågor. 

Så mycket kostar diesel jämfört med bensin

Vanlig diesel kostar 15:46 kronor litern medan priset på förnybar diesel (HVO100) ligger på stadiga 16:51 kronor. 

Ulf Svahn, VD på branschföreningen SPBI (Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet), menar att Sverige har det högsta dieselpriset i EU, skriver Expressen. 

Bensinpriset skiljer sig från priset på diesel och är idag det billigaste alternativet för billister att tanka sina fordon med. Bensinen kostar 14:30 kronor per liter. 

Från och med september i år har prisskillnaden mellan diesel och bensin ökat markant. Det skiljer 1:16 kronor per liter. Skillnaden mellan förnybar diesel HVO100 kostar 2:20 svenska kronor mer än bensin per liter. 

Varför är diesel är dyrare än bensin?

Prisskillnaden mellan de olika typer av bränsle beror på flera olika faktorer. Det handlar dels om konjunktur men även om hur importen av lätta oljor från USA ökat och mängden tunga oljor som tagits in till Sverige från länder som Iran har minskat, förklarar Ulf Svahn för Expressen

Det ökade priset på den förnybara dieseln HVO100 i förhållande till diesel är med största sannolikhet en faktor till skillnaden mellan bensin-och dieselpriset, skriver Trafikverket. 

Bidragit till utsläppsminskningar

Att den förnybara dieseln ökar är pris är i längden dåligt för miljön. Då den vanliga dieseln har högre andel fossilt bränsle blir utsläppen av fossil koldioxid större från fordon som tankat med dieseln. 

HVO100 är ett lågblandat bränsle, vilket innebär att bilar som går på förnybar diesel bidrar till utsläppsminskningar i trafiken, enligt Trafikverket


Nyheter24 har tidigare skrivit om att det är viktigt att ta det försiktigt på vägarna i vintertider. Visste du att det är olagligt att köra med snö på biltaket? Läs mer om det här!

Tankar du med förnybar diesel?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela