Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 14 klimatsmarta julklappstips

- 22/12/2018, 13:56 -

Är du ute efter de sista julklapparna, men vet inte vad du ska köpa? Lugn, vi på Nyheter24 hjälper dig med flera tips – som dessutom är klimatsmarta!

En upplevelse

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord – men ett minne varar tusen år längre än en bild. Ta dina nära och kära på ett trevligt hajk-äventyr eller på utomhusbio!  

Presentkort

Ibland behöver vi alla en liten knuff på traven. Köp ett presentkort till din närstående på en lokal butik med gröna varor.

Presentkort
Presentkort gör livet lättare för oss alla. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Låt det bli ljus!

En ganska tråkig present kanske, men också en väldigt uppskattad. För vem vill egentligen behöva köpa lampor? Ljusterapi kan bota vinterdeppen, men kom ihåg att välja miljövänliga LED-lampor. Man kan även köpa ljussensorer och timers som ser till att släcka lamporna när man inte befinner sig i rummet.

Second hand, Second chance

Att återvinna och shoppa begagnat är nog det enklaste man kan göra för planeten. Ta tillfället i akt och köp en eller två fula jultröjor kanske? Det finns även kläder och skor gjorda på återvunnet plast, ekologiskt surfvax och bomull som kan vara värt att kolla efter.

Second hand
Begagnade kläder är oftast billigare och man hittar unika saker. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Donera 

Slutar ditt syskon aldrig prata om den där organisationen som planterar nya träd runtom i världen? Gör en donation i hens namn och njut av leendet som sakta formas på ditt syskons läppar. 

"Periods are cool. Period."

Den här julklappen kanske man inte ger till sin svärförälder direkt, men oavsett vem man väljer att ge den till så kan man rädda dennes hälsa och miljön. Tänk stort – tänk tvättbara och återanvändbara, giftfria menskoppar och tygbindor. 

Hudvård

Huden är kroppens allra största organ. Det vi sätter, sprayar eller smörjer in på huden kan absorberas rakt in i blodomloppet vilket bara skriker efter trubbel. Ge därför bort kosmetika eller hud- och hårvårdsprodukter som är ekologiska och Fairtrade-märkta. Visste du att det finns återanvändbara sminkborttagningspads? Ha även i åtanke att det numera också finns förpackningsfria produkter som man kan köpa – yay! 

Kosmetika
Numera finns det flera olika märken och hemsidor som endast säljer ekologiskt kosmetika. Bildkälla: Dan Hansson / SvD / TT

Hem & Hushåll

Det finns tvättkit som man kan köpa till de som vill tvätta på ett mer hållbart vis. Exempel tvättnötter, de innehåller ett naturligt ämne som löddrar i kontakt med vatten och rengör kläderna. I samband med detta kan du köpa till galltvål för tuffa fläckar och eterisk olja för en fräsch doft.

För en mysig stämning i hemmet kan du lägga till paraffin-fria ljus samt en doftspridare i trä med eteriska oljor som får ditt bo att dofta gott. Och du glömmer väl inte kompostboxen som du kan ha i köket?

On The Go

Dumpa plastet i återvinningsstationen och köp matlådor gjorda av glas med silikonlock. Kanske vill du ge bort metallsugrör eller bestick gjorda på bambu? Perfekt! Om inte, finns det även fina take away-muggar i keramik eller glas som är bättre för hälsan och miljön. 

Tygkassar och nätpåsar är även en bra idé att ha med sig när man shoppar!

Kompost
Återvinner du? Det är enklare att kompostera än man tror! Bildkälla: Pontus Lundahl / TT

Mat

Hur ska man göra med matresterna efter julmiddagen då? Jo, köp naturligt folie som är gjorda av bivax. Tar du hand om dem tillräckligt bra kan du använda de flera gånger om. Din vän kanske faktiskt tycker om att laga mat, köp då en fin ekologisk och Fairtrade-märkt kryddsamling i glasbehållare.

Böcker

Böcker är alltid en bra idé. Kanske en bok om en grön livsstil, DIY:s, eller hållbara matrecept? 

Tandvård

Ja, den här fick en egen kategori. Du skulle kunna slänga ihop ett gott-o-blandat paket med ekologiskt och Fairtrade-märkt tandkräm, tandborste, tandtråd och munskölj. 

För småttingarna

Visste du att det finns ekologiska kritstenar? De ska tydligen hjälpa barn att lära sig skriva snabbare och innehåller inga giftiga ämnen. Eller varför inte adoptera en polarbjörn tillsammans? Oroa dig inte. Den kommer inte bo hemma hos er, men ni kommer bidra till att förbättra dennes levnadsvillkor.

Barn leker ju med paddor nuförtiden, men du skulle kunna köra old school och bjuda på träleksaker eller leksaker gjorda på återvunnet plast. Du kommer definitivt bli hatad, men du kan alltid ta igen det nästa år! 

Det rullar framåt

Köp en härlig cykel som sambon kan rulla runt på – bra för hälsan, bra för miljön!

Plantera ett träd
Träd ger oss ren luft som vi behöver, en fin gåva till jord och familj. Bildkälla: Dita Alangkara / TT

Och sist men inte minst…

Kärlek!

Kanske löser kärlek allt? Ge lite kärlek denna juletid – och alla andra dagar – så får vi se! En kram till grannen, några fina ord till butikspersonalen, eller en fin julhälsning till chefen.

Med detta önskar Nyheter24 er en riktigt god jul och gott nytt – grönt – år!

Undrar du hur man spelar julklappsleken? Nyheter24 har skrivit om reglerna här! 

Har du köpt dina julklappar än?