Tisdag 25 Jan
Stockholm

Studie: Alkohol gör dig bättre på att prata ett annat språk

Fest
Studie visar: Alkohol hjälper dig att prata ett annat språk. Foto: Unsplash

Brukar du försöka att prata på alla möjliga språk när du dricker alkohol, utan att skämmas? Isåfall, fortsätt med det. En studie visar nämligen att vi faktiskt blir bättre på att prata ett annat språk när vi har druckit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du någon gång vaknat upp efter en utekväll och reflekterat över att du pratat ett annat språk än ditt modersmål under kvällen – och faktiskt gjort det väldigt bra? Då har du alkoholen att tacka! 

En studie visar nämligen att en öl eller ett glas vin gör att vi pratar ett annat språk (som inte är vårt modersmål) bättre än om vi inte skulle druckit. Alkoholen gör nämligen att vi sänker våra hämningar, vilket gör det lättare för oss att övervinna eventuell nervositet eller tveka, skriver TIME. 

Studien 

Brittiska och nederländska forskare samlade 50 personer som studerade på Maastricht University, som ligger i Nederländerna, nära gränsen till Tyskland. Samtliga deltagare hade tyska som modersmål och uppgav att de drack alkohol lite nu och då.

Varje person blev ombedd att ha en ledig, avslappnad konversation med en intervjuare i två minuter på holländska. Innan samtalet fick 25 av dem dricka ett glas vatten medan andra hälften fick dricka en alkoholhaltig dryck. 

Resultatet

Samtalen spelades in och studerades sedan av två personer som hade nederländska som modersmål. Denna duo hade ingen aning om vilka personer som hade konsumerat alkohol eller vilka som druckit vatten. 

När de lyssnat på samtliga inspelade konversationer gick det tydligt att se skillnader. Resultatet visade att de personer som haft alkohol i kroppen vid samtalet hade ett bättre flyt i språket – mer specifikt ett bättre uttalande än de i vattengruppen, skriver TIME

Vad betyder det här då? Jo, nästa gång du dricker alkohol tillsammans med andra, passa då på att briljera i ett annat språk!

Och skulle du vilja ha ännu ett glas med något gott att dricka, pröva då att beställ in det på ett främmande språk. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du beställer du öl på 12 olika språk. Läs mer om det här!

Brukar du prata ett annat språk när du druckit alkohol?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela