tre potatisar, en måne, en röd, kinesisk flagga
Kina ska odla potatis på månen - Foto: Pixabay, Johan Nilsson/TT

Kinesisk rymdfarkost har landat på månen – ska odla potatis

Det kinesiska rymdskeppet Chang'e-4 blev först med att landa på månens baksida. Uppdraget: utföra tio experiment i det outforskade området – ett av experimenten är att odla potatis.


Idag skrevs det historia när människan tog ett ytterligare kliv i rymdsatsningen. För under torsdagsmorgonen landade den kinesiska sonden Chang'e-4 på månens baksida. Efter att sonden hade skickats upp den 8 december, så är detta den första lyckade landningen i det outforskade området på månen, enligt kinesisk stats-tv.

Målet med uppdraget är att utforska ytan på månens baksida, vilket är ett område som aldrig vänder sig mot jorden på grund av månens rotation.

Där vill man se om växter kan växa i en låggravitetsmiljö och utforska om det finns vatten eller andra resurser vid polerna. Sonden är försedd med en landningsfakost och en rover, vilket är en motoriserad landsfarkost.

Utför tio olika experiment

På månen ska tio experiment utföras, varav sex är kinesiska och fyra kommer från andra länder. De kommer bland annat testa odla potatis och frön i en krater. Rovern ska också undersöka strålning och mineraler, samt hur solvindarna och månens yta interagerar med varandra, enligt Sky News.

– Eftersom månens baksida är avskärmad från elektromagnetisk störning från jorden är det en idealisk plats att undersöka rymdmiljön, säger Tongjie Liu, biträdande direktör för månutforsknings- och rymdprogramscentret vid Kinas nationella rymdadministration, enligt CNN.

Kina ska odla potatis i en krater på månen. Bildkälla: AP

Svenskt instrument

Även Sverige är med på ett hörn i resan upp till månen i form av ett instrument. Ombord på sonden fanns nämligen ett instrument från Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

Instrumentet kallas för ASAN, Advanced Small Analyzer for Neutrals, och kan ta reda på om det går att använda vattnet på månen för potentiella månbaser i framtiden.

– Nätterna är särskilt svåra på månen. Instrumentet är monterat i en värmeisolerad låda som är öppen dagtid och stängd nattetid på grund av den stränga kylan. Både rovern och vårt instrument är specialdesignade för att klara de extrema förhållandena. Vi håller tummarna för att alla system kommer att fungera, säger Martin Wieser, forskare på IRF till Norrbottens-Kuriren.

Om instrumentet fungerar som det ska får IRF svar om en månad i form av data.

– Den lyckade landningen av instrumentet betyder att Sverige är tillbaka på månen och det känns så klart väldigt stort, menar Wieser.

Kinas maktdemonstration

Det ambitiösa uppdraget är ett sätt för Kina att visa att man är en global makt inom rymdutforskning. Sonden Chang'e 3 2013 blivit den första sonden att göra en månlandning 2013 sedan Sovjetunionens Luna 24 1976, skriver Sky News.Sonden Chang'e-4 landar på månens baksida. Bildkälla: Jin Liwang/AP

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Kina kommer lyckas med att odla potatis på månen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.