Tillsammans mot cancer – en livsviktig gala i kampen mot sjukdomen

- 07/01/2019, 17:29 -

Soraya Lavasani och Bengt Magnusson leder galan, Tillsammans mot cancer, där vi tar del av starka berättelser och får en inblick i forskarnas envisa arbete. Tittarna får även möta ett gäng folkkära artister som själva har en koppling till sjukdomen.

Ikväll är en livsviktig kväll för kampen mot cancer. Soraya Lavasani och Bengt Magnusson leder galan, Tillsammans mot cancer, där vi tar del av starka berättelser och får en inblick i forskarnas envisa arbete. Det blir en livsviktig kväll till förmån för svensk cancerforskning.

Det är inte för inte som just Soraya Lavasani och Bengt Magnusson leder galan. 2010 gick Soraya Lavasanis mamma bort i cancer och i år ska hon för första gången leda galan tillsammans med Bengt Magnusson. Hon säger till tidningen Allas att hon vet hur viktig forskningen är för att begränsa denna fruktansvärda sjukdom. 

Bengt Magnusson, som lett galan tidigare, har själv drabbats av och besegrat testikelcancer. 

Under galan får vi även möta folkkära artister. Peter Jöback är en av dem och han stöttar Cancerfonden för att han har velat försonas med sin pappa som dog i cancer 1993. 

Vi får även se Lisa EkdahlJonas Gardell, LaGayalia Fraizer, Albin Lee Meldau och Shirin uppträda under kvällen. 

Cancergalan 2019.
Lisa Ekdahl är en av artisterna som uppträder på Cancergalan. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

Lisa Ekdahl förlorade sin pappa i cancer 2010. På Cancerfondens hemsida kan man läsa om hennes sorg:

”Då kämpade vi verkligen tillsammans mot cancern hela familjen. Min pappa ville dö hemma och jag är tacksam över att han fick göra det. Pappa var forskare och därför känns forskningen runt sjukdomen extra viktig för mig.”

Det senaste året har Jonas Gardell förlorat flera av sina bästa vänner i cancer. Nu senast förlorade han sin äldsta vän Kate. Hon somnade in på midsommardagen, 56 år gammal, och det är för henne Jonas Gardell sjunger på galan ikväll. 

Den ärofyllda utmärkelsen Årets cancerforskare delas ut för en enastående insats inom forskningen under kvällen. 

Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. Sedan fonden grundades 1951 har de delat ut drygt 10 miljarder kronor till svensk cancerforskning.

Cancergalan ”Tillsammans mot cancer” sänds måndag 7 januari kl 20:00 på TV4 och TV4 Play. 

Kommer du att titta på Cancergalan?