Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eddie sju månader dog av misshandel – trots anmälan av läkare

- 09/01/2019, 18:31

Sverige är första landet i världen som förbjöd barnaga. Ändå är det många barn i landet som far väldigt illa – trots att det hade kunnat stoppats av socialtjänsten. Fallet med sju månader gamla Eddie gick så långt att han dog.

Socialtjänstens uppdrag är att förhindra att barn far illa. Ändå har Uppdrag granskning kunnat hitta 150 barn som farit illa de senaste åren på grund av brister i systemet – där socialtjänsten borde ha kunnat hjälpa barnet. 

Gemensamt för många av de fall som UG har granskat är att barnens egna berättelse inte har hörts. Och trots att socialtjänsten haft kännedom om missförhållanden och fått varningssignaler så har de ignorerats. 

Eddie Wagerland var för liten för att själv kunna berätta vad han utsattes för. Sju månader gammal blev han grovt misshandlad av sin pappa – och det gick så långt att han avled av skadorna. 

Föräldrarna hade varit ett par i ungefär två år när Eddie föddes 2015. Efter några dagar hemma från BB när pappan hade hand om Eddie, skedde enligt honom en olycka. 

– Han sa att Eddie hade tappat huvudet framåt. Det hade spruckit under näsan och på läppen på Eddie, säger Eddies mamma Rebecca Wagerland. 

Eddie Wagerland.
Eddie Wagerland misshandlades till döds av sin pappa, sju månader gammal. Bildkälla: SVT

Lårbenet brutet 

En dryg månad senare låg mamma Rebecca och slumrade när pappan bytte blöja på Eddie. Hon vaknade upp av ett gällt skrik. 

I åklagarens rekonstruktion 8 februari 2016 beskrev Eddies pappa händelsen på följande sätt: 

”Han sparkade och flaxade med benen. Men jag lyckades lyfta upp honom och allting innan. Sen skulle jag knäppa blöjan så här. Då minns inte jag om jag hade mina armar innanför eller utanför. Om jag knäppte blöjan innanför så eller utanför benen. Och då var det precis som att det knäppte till i benet. Han vrider sig och allting samtidigt som han sparkar. Det gjorde han ju, då.” 

Det visade sig att Eddie hade brutit lårbenet. 

– Eddie gallskrek, och då vakande jag självklart. Benet hängde bara. Jag höll i hans ben hela tiden. När han sen röntgades var lårbenet helt av, säger Rebecca Wagerland. 

Barnortopeden Jacques Riad forskar på lårbensskador. Han var läkaren som behandlade Eddies lårbensbrott. Han bedömde att Eddie utsatts för misshandel och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten. 

"Tagit tag i benet och ryckt i det"

– Någon har tagit tag i benet och ryckt i det eller slagit på det, det kan nästan inte ha gått till på något annat sätt. Om det inte finns någon annan förklaring som exempelvis benskörhet. Det undersökte vi och hittade inga tecken på, säger barnortopeden Jacques Riad. 

Två läkare konstaterade att skadan på Eddie endast kunde ha uppkommit genom våld, men förundersökningen lades ner. Även socialtjänstens undersökning avslutades. 

I juli 2016 tog mamma Rebecca emot ett samtal där hennes ex, Eddies pappa, sa att deras son inte andades längre. 

– Jag fattar inte vad som händer. Jag skriker i telefonen, eller jag vet inte om jag gör det eller om jag är tyst. Jag var i chock. Jag frågade var han var, och jag och min syster åkte dit. Han satt bara där med Eddie i bilen, säger Rebecca. 

Pappan hade misshandlat Eddie till döds och han dömdes senare till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Trots detta har socialtjänsten inte gjort någon utredning av ärendet. 

Socialchefen Eva Thimfors säger till Uppdrag granskning att de inte ”diskuterat det internt på det sättet”. 

Uppdrag granskning - För barnens bästa sänds onsdag 20:00 på SVT. 

Se i klippet ovan när Eddies mamma Rebecca Wagerland berättar om händelsen. 

Tittar du på Uppdrag granskning?