Cigarett, Heroin
Det här är världens mest beroendeframkallande droger. - Foto: Pixabay, Unsplash

Det här är världens mest beroendeframkallande droger

Har du någonsin undrat vilken drog som är allra mest berondeframkallande? Ett vetenskapsteam i London har forskat fram svaret på just den frågan.


Det har länge varit svårt för forskare att komma fram till vilken drog som är mest beroendeframkallande. En av anledningarna är att varje person reagerar olika på olika substanser.

Professor David Nutt arbetar med neuropsykofarmakologi vid Imperial College London. Han har tillsammans med sina kollegor bett missbruksexperter komma fram till en skala för att kunna bedöma olika droger.

Genom skalan har de kunnat göra en lista av de droger, som enligt dem, är mest beroendeframkallande. 

1. Heroin

Den drogen som enligt experterna är världens mest beroendeframkallande är heroin. När forskare testat opiaten på djur har man sett att dopaminhalten i hjärnans belöningssystem ökat upp till 200 procent. 

Dessutom är heroin också väldigt farligt, då dosen som kan orsaka en dödlig utgång endast är fem gånger så stor som dosen som krävs för att bli hög. 

2. Kokain

Kokain anses vara den näst mest beroendeframkallande substansen. Kokain hindrar nervcellerna från att stänga av dopaminsignaler, vilket resulterar i att hjärnans belöningssystem hamnar i obalans. 

När forskare gjort experiment på djur så har man sett att kokain höjt djurens dopaminnivåer tre gånger mer än den normala nivån.  

3. Nikotin

Tro det eller ej, men nikotin hamnar på en tredje plats. Det finns i bland annat cigaretter och snus och är den mest beroendeframkallande ingrediensen i tobak. 

Det som händer när en människa till exempel röker, är att nikotinet snabbt absorberas till lungorna och sedan levereras till hjärnan. 

4. Barbiturater

På fjärde plats hamnar en droggrupp som från början av 1900-talet började användas i läkemedel mot ångest, sömnproblem och epilepsi – barbiturater. De har en rad negativa effekter, där det bland annat i höga doser dämpar andning– och hjärtverksamheten vilket kan leda till död. 

Numera används barbiturater bara vid behandling av epilepsi och som narkos. 

5. Alkohol

Det här kan vara värt att tänka på när vi tar ett extra glas ute på krogen. Alkohol påverkar hjärnan på många olika sätt och klassas som den femte mest beroendeframkallande substansen. 

När forskare utförde tester av alkohol på djur ökade deras dopaminnivå i hjärnans belöningssystem upp till 360 procent – och ju mer djuren drack desto mer ökade dopaminen. 

Just alkohol har flera andra experter rankat som en av de mest skadliga läkemedlen, och ungefär 22 procent av de som dricker alkohol kommer att få ett beroende. 

Här kan du även läsa om den gravida kvinnan som testades positivt för droger efter att hon ätit en bagel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.