Forskare: Kvällsmänniskor är mindre smarta på morgonen

- 20/01/2019, 08:07 -

Känner du dig extra seg eller rent av trög på morgonen? Forskning visar på att ’’nattsuddare’’ faktiskt presterar sämre i kognitiva tester på morgonen.

Forskaren Elise Face-Childs skriver i The Independent om en studie hon gjorde, där man kom fram till att vår biologiska klocka påverkar oss mer än vad man kan tro. I en rad olika tester som utfördes både tidigt på morgonen och sent på kvällen, kunde man påvisa en skillnad i prestationer mellan kvälls- och morgonmänniskor.

Till exempel kunde man se på tester som mätte fysisk styrka att kvällsmänniskor i snitt är 7,4% svagare än morgonpigga när man mätte gripkraft. De hade också 8,4 procent sämre reaktionsförmåga på morgonen.

Mindre intelligenta på morgonen

Man kunde även se att nattsuddare presterade i runt 7-8 procent sämre i kognitiva tester. Så om du känner dig mindre smart tidigt på morgonen, så kan det bero på att du faktiskt är det.

Men, däremot presterade kvällsmänniskor betydligt bättre på kvällen. De fick till och med bättre resultat än morgonmänniskorna när testerna utfördes senare på dagen. 

Förklaringen till varför beror på hormonet melatonin, det som får en att känna sig sömnig. Hormonet  utsöndras under kvällen, men tidpunkten för den processen varierar från person till person. Något som kan påverkas av livsstil men även av ens genetiska arv.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför sömnbrist påverkar dig negativt. Det kan du läsa mer om här!

Är du en morgonmänniska?