Sömnbrist – så påverkar det dig negativt
Sömnbrist har vi nog alla hört talas om och kanske upplevt någongång. Man har väl också hört att det inte ska vara bra för en. Men varför?
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ja, det är väl inte bara en gång man legat i sängen och stirrat in i väggen i flera timmar. Att väckarklockan ringer innan man ens hunnit blunda.
Sömnbrist är ju inte så trevligt, så bara det är väl en anledning till att försöka sova bättre om nätterna. Men det är dessutom inte alls bra för kroppen.
Här är sex anledningar till att sömnbrist bör undvikas så gott som det bara går.
Hjärt- och kärlsjukdomar
Sömn hjälper hela kroppen att hålla sig frisk, men framförallt hjärtat. Sömnbrist kan ge en större risk för problem med hjärtat, det låter lite läskigt ju?
Att sova dåligt kan leda till högre blodtryck, men också kan det leda till att inflammationer bildas i kärlen. 1 + 1 kan tyvärr bli 2 i det här fallet. Alltså både högt blodtryck och inflammation kan tillslut leda till hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Må bra.
Diabetes
Kroppen har en förmåga att utsöndra insulin, som sänker blodsockret, och sömnbrist påverkar kroppens förmåga att göra det på rätt sätt.
Sover man inte ordentligt så kan förmågan påverkad till det negativa, vilket gör att kroppen inte okar utsöndra lika mycket insulin som den ska göra vanligtvis.
Så, sover man inte tillräckligt kan man riskera höga sockernivåer, som faktiskt kan leda till diabetes typ 2, skriver Expressen.
Glömska
Jo, så här är det, när man sussat om nätterna så jobbar ens hjärna för fulla muggar. Och som man då kanske kan räkna ut, så är det ju en process som uteblir om man inte sover. Det resulterar faktiskt i att ditt kort- och långtidsminne påverkas på ett dåligt vis, enligt iForm.
Koncentrationssvårigheter
Har man tidigare varit någon slags mästerlig problemlösare, så är det bara att glömma om man sovit dåligt, skriver Utforska sinnet. Kanske försvinner kreativiteten och helt plötsligt kan man inte tänka klart, låter inte jättekul eller hur?
Dåligt immunförsvar
Sover man får lite så är det nästan som att öppna dörren och välkomna viruset in. Dålig sömn påverkar ens immunförsvar, för kroppen orkar inte bråka med massa virus om den inte är utvilad. Så har man sovit dåligt blir man faktiskt också lättare exempelvis förkyld, skriver Kurera. Det tar även längre tid för en att bli frisk om man nu väl blivit sjuk – om man inte har sovit ordentligt alltså.
Men inte bara det, risken för kroniska sjukdomar ökar också om man lider av sömnbrist.
Kort stubin
Ett svängigt humör, något som kanske inte är så farligt, men det kan skapa riktigt dålig stämning. För lite sömn kan göra en lättirriterad och du kan faktiskt bli lite nere.
Det är inte bara omgivningen man kan bli extra aggressiv mot, även mot dig själv. Men fortsätter man att sova lite en längre period kan det leda till ångest och depression om det fortsätter. Några nätter ur balans så kan det bli en riktig turbulens i humöret, enligt Utforska sinnet.
Men kom ihåg!
Men att sova dåligt från och till är inte farligt. Men försök komma ihåg hur du mådde de dagar, när du haft en sömnlös natt innan. Kanske är det inte så svårt att komma ihåg då allt oftast känns som en dimma.
Sen är det ju givetvis så att alla har helt olika behov av sömn. Men konstant sömnbrist är inte bra för någon, oavsett vem man är och hur många timmar sömn man "tycker att man klarar sig på".
Nyheter24 har tidigare skrivit om att dåligt sömn kan göra så att sjukskrivningarna ökar. Det kan du läsa mer om här.