Bildbomb: Här är nya husdjurstrenden

- 15/01/2019, 20:37

Uttern har blivit ett populärt djur att ha hemma. Men det är inte att rekommendera enligt experter.

De är söta, fluffiga, lekfulla och djuren som blivit en trend att ha hemma. Uttern har under de senaste åren blivit populära att ha som husdjur, speciellt i stora delar av Asien. 

Twitter har ägaren till uttern Sakura skapat ett konto tillägnat husdjuret. Videos där Sakura kramar gosedjur, äter frukt och kelar med sin ägare har fått tusentals hjärtan att smälta. Sakura är av arten asiatisk klolös utter och är sydöstra Asiens vanligaste utterras. 

Havsutter
Havsuttern har länge dödats för sin tjocka päls. Bildkälla: Ted S. Warren/ TT

Forskare tror att människor stjäl uttrar från det vilda i Indonesien och Thailand för att sedan sälja de vidare som husdjur till andra länder så som Japan. 

– Söt-faktorn är oturligt nog det som lockar, säger Kanitha Krishnasamy till National Geographic, direktör för Sydostasiens fack för ideell trafik. Hon arbetar för världsdelens huvudsakliga organisation som kontrollerar handeln med vilddjur. 

"Dessa djur är väldigt populära" 

Uttrar som lever i det vilda i Asien är intelligenta och charmerande, med smala små kroppar, knubbiga ben och näpna ansikten. Människor är villiga att betala tusentals amerikanska dollar för möjligheten att äga en. 

Enligt nya siffror, har forskare räknat att minst 700 uttrar mellan januari och maj 2018 varit till salu på Facebook i fem sydostasiatiska länder. Majoriteten av säljarna erbjuder just den mindre arten av utter när de är ungar. 

Utter
Många uttrar i världen bor på djurparker hela livet. Bildkälla: Maja Hitij/ TT

Den nya handeln med de vilda uttrarna har kommit att hota artens existens mer än tidigare, menar forskare som tagit fram rapporten över den senaste trenden inom djurhandel. 

Försäljningen har gjorts olaglig

För att beskydda välståndet bland uttrarna och förhindra att de säljs har en lag som förbjuder tillfångatagande, försäljning, innehavande och transport av uttrar i sydöstra Asien. 

Trots de nya lagarna blomstrar handeln av uttrar på sociala medier som populariserat uttern tillsammans med andra ovanliga möjliga husdjur så som giftspindlar, större kattdjur och talande fåglar. 

Utter
Den asiatiska klolösa uttern blir inte större än såhär. Bildkälla: Pixabay

Uttrar är inte gjorda för att vara husdjur

Tom Taylor är programdirektör för Wildlife Friends Foundation Thailand, som är en ideell förening som räddar vilddjur från att exploateras och fara illa.

Han menar att uttrar inte mår bra av att vara husdjur då de lever i grupper om femton djur i det vilda. När de isoleras från andra uttrar genom att leva i fångenskap kan de bli aggressiva. Dessutom är de vana att röra sig på stora ytor, kunna simma och dyka obehindrat och äta färska skaldjur. 

Utter
Uttern är inte skapt för att leva med människor. Bildkälla: Pixabay

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djurarter som kommer dö ut på grund av människans framfart. Läs mer om det här