Det här är hund raserna som är inblandade i flest attacker

- 16/01/2019, 20:53

En ny studie visar att hundar som har avlats för kamp är de som står för flest attacker. Men ligger ansvaret hos ägaren? Eller är det bättre att förbjuda vissa raser?

Ny forskning från Linnéuniversitetet i Kalmar visar att det finns vissa raser som är överrepresenterade när det kommer till att attackera andra hundar. 

Nämligen de hundraser som avlats för kamp, exempelvis amstaff och pitbullterrier. 

Hundkörkort och hårdare lagstiftning

Enligt Sirkku Sarenbo, docent i miljövetenskap som har gjort studierna, kan en lösning på problemet vara att skärpa lagstiftningen vad gäller både uppfödar- och ägarregister. Hon föreslår att man  inför ett register över uppfödare och ägare, och förespråkar även utbildning för hundägare.

Samtidigt menar hon att ägare, oavsett vilken utbildning man har, aldrig kan försäkra sig om att hunden inte kommer att hamna i situationer där den triggas att angripa andra hundar.

– Ska man inte jaga ska man inte köpa en jakthund, ska man inte hålla på med hundslagsmål ska man kanske inte skaffa en hund som historiskt sett har använts för hundslagsmål, säger hon till SVT.

Förslaget: Förbud mot vissa raser

En stark röst i diskussion är Pierre Wahlström på Försvarsmaktens hundtjänstenhet, som under de senaste 25 åren testat omkring 3 000 hundars mentalitet. Han menar att forskningens resultat inte är förvånande. 

– De flesta hundar har ett signalsystem med kroppsspråk, ljud och ragg som vi människor förstår. Hundarna som är avlade för kamp visar andra signaler som vi inte hinner uppfatta innan det är försent. Det är fina, gulliga hundar – tills det smäller, säger han till SVT.

Enligt Pierre är ett hundkörkort kanske inte den bästa lösningen.

– En fördel är att vi ju får in de seriösa hundägarna som verkligen vill ha de här hundarna, men hundkörkort är kanske inte tillräckligt. Vi bör diskutera ett förbud för raserna och titta på grannländerna hur det gått till, säger Pierre Wahlström till SVT.

Ny studie visar: Hundar förstår typ vad människor säger