Hund. Person som skrattar.
En ny studie visar att hundar kanske förstår mer av vårt språk än vad vi tror! - Foto: Pixabay

Ny studie visar: Hundar förstår typ vad människor säger

Har du någon gång undrat om din hund verkligen förstår dina kommandon? Nu behöver du inte undra längre. Enligt en purfärsk studie så kan hundarna faktiskt det, typ.


Hunden brukar kallas för människans bästa vän och många av oss älskar de små krabaterna till döds. Men trots deras gullighet så kan man ibland slås av tanken: Fattar hunden faktiskt vad jag säger?

Nu visar det sig enligt en ny studie att hundar, sjukt nog, faktiskt kan förstå oss människor, typ, skriver brittiska Metro.

Hur sjukt är inte det på en skala 1-20?

Bearbetar språk på liknande vis som människor

Du kanske har tänkt på varför vissa hundar blir så hemskt uppspelta när man nämner att man ska ut på promenix eller säger att det är dags för mat? Jo! Enligt forskare beror det på att hundarna faktiskt bearbetar ord på samma ställe i hjärnan och på ett liknande som vi människor gör.

För att ta reda på just varför hundar reagerar som de gör på vissa termer så tränades tolv hundar att ligga ned i en magnetröntgen så att deras hjärnor kunde bli studerade. 

Det visade sig att olika delar av hjärnan visade på aktivitet när man pratade med hunden och använde sig av "riktigt språk" och när man bara pratade nonsens.

– Olika hundar kan ha olika stor förmåga och motivation att lära sig och förstå mänskliga ord, säger Neurologen Gregory Barns från Emory University, Atlanta som har skrivit studien och fortsätter:

– Men de verkar ha en neural förståelse för innebörden av ord som de har blivit lärda.

Fokuserade på vilka mekanismer som triggades igång i hjärnorna

Forskarna hade ett tydligt mål och det var att fokusera på vad som egentligen skedde i hundarnas hjärnor när människor tilltalade dom.

– Vi vet att hundar har kapaciteten att bearbeta åtminstone vissa aspekter av det mänskliga språket då de kan följa kommandon som vi ger dom, säger Gregory, skriver brittiska Metro.

Reagerar starkt på nya ord

En annan sak som forskarna märkte under deras studier var att hundarna reagerade kraftigare till nya ord som de inte hade hört förut. Anledningen? De kände på sig att deras ägare ville att dem skulle förstå vad de sa.

Har du hund? Visste du att det finns flera saker som du aldrig ska låta din hund äta. Vi har skrivit allt om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hund?
Tack för din röst!