Lördag 24 Jul
Stockholm

Här är 11 saker du inte borde äta innan du ska sova

mint, soja, kille som ej kan sova, emoji
Saker du inte bör äta innan läggdags. Foto: Pixabay / Emojipedia

Brukar du ha svårt att somna på kvällskvisten? Då kan du ha ätit något som du inte borde fått i dig innan läggdags. Nyheter24 listar 11 matvaror som kan göra det svårare för dig att somna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att äta innan läggdags behöver inte vara så dåligt som det sägs i folkmun. Vissa matvaror kan till och med göra dig tröttare

Men det finns några saker du ska försöka låta bli att mumsa i dig innan du kryper till kojs. Varför? De kan göra dig piggare! Och vad är värre än att ligga och vrida och vända när man måste sova – men absolut inte kan?

Nyheter24 listar 11 matvaror som du bör undvika att äta innan din goda natts sömn.

1. Energidrycker

Vi kan börja med något av det mest självklara. Energidrycker innehåller ju koffein, där tanken är att det ska hålla dig vaken. Men förutom det mest givna koffeinet, så innehåller många energidrycker syran taurin. Den gör oss alerta och höjer vårt blodtryck, men också hjärtats frekvens. 

Det säger nog sig självt att det inte är en strålande idé att dricka energidryck innan man kryper till kojs. Bildkälla: Pixabay

2. Kaffe

Som de flesta har koll på så dricker många inte bara kaffe för smaken, utan också för att bli pigga. Och det gör de flesta helt rätt i, eftersom det är en dryck som gör oss riktigt alerta och på helspänn. Kanske ingen höjdarkombination när man försöker sova?

Om du vill somna snabbt bör du spara kaffekoppen till frukost. Bildkälla: Pixabay

3. Mat med högt fettvärde

Något som tar riktigt lång tid för kroppen att bryta ned är mat med högt fettvärde. Därför bör mat med högt fettvärde undvikas innan det är dags att sova. För om magen ligger vaken på högvarv för att bryta ner maten, så kommer du också göra det.

Även om både pizza och hamburgare kan smaka smaskens är det ingen höjdare att slänga i sig på kvällen. Bildkälla: Pixabay

4. Friterat

Vi fortsätter i samma spår. Den friterade maten är inte alls lättsmält. Det kan verkligen ligga och gro länge i magsäcken. Så skippa nuggetsen innan du ska gå och lägga dig, annars riskerar du dessutom halsbränna.

Undvik friterat för att slippa vakna mitt i natten av halsbränna. Bildkälla: Pixabay

5. Soja

Ja, hur gott sushi än må vara så kan det vara bra att undvika att äta det allt för sent på kvällen. Orsaken? Så lite som en tesked soja innehåller hälften av ditt dagliga intag av natrium. Och balansen mellan natrium och kalium påverkar ditt blodtryck. Ska du äta sushi, gör det då minst två-tre timmar innan sovdags – för din egen skull.

Sugen på sushi? Ät det till lunch, inte till middag. Bildkälla: Pixabay

6. Rökt eller torkat kött

Är det dags för lördagsmys? Då är tyvärr inte charkbrickan det bästa alternativet. Må det vara gott, men torkat kött innehåller höga doser av natrium, vilket torkar ut kroppen. Så för mycket rökt eller torkat kött kan få dig att irra upp mitt i natten av törst i jakt på ett glas vatten.

Skippa torkat eller rökt kött till kvällsmyset. Bildkälla: Pixabay

7. Tomatsås

Den goda och ibland oemotståndliga tomaten. Mums! Men inte försent. Tomater innehåller nämligen syror som kan orsaka både sura uppstötningar och halsbränna. Inte superkul när herr John Blund står runt hörnet.

Tomatsås innehåller hög syra. Bildkälla: Pixabay

8. Juice

Apropå syra. Pressade citrusfrukter innehåller en mängd syror som även de kan leda till sura uppstötningar. Och den kraftiga halsbrännan kan komma hack i häl. Så inget stort glas juice på kvällskvisten, spara det till morgonen istället!

Spara juicen till frukosten. Bildkälla: Pixabay

9. Kryddstarkt

Något som också kan leda till halsbränna är kryddstark mat. Är det dags för kryddstarkt käk, kör det till lunch i så fall. Så slipper du riskera att vakna upp mitt i natten av halsbränna.

Ingen bra idé att äta kryddstarkt alltför sent på kvällen. Bildkälla: Pixabay

10. Alkohol

Många kan tro att lite alkohol kan få kroppen att slappna av, men det är en myt. Alkohol gör faktiskt precis motsatsen. Den hindrar din kropp från att kunna gå in i djupsömn. Inte bra alls om man vill ha sig en god natts sömn!

Det kan vara en bra idé att skippa alkoholen om du vill sova gott. Bildkälla: Pixabay

11. Pepparmint

En fräsch tandkräm när man ska ta sin lilla kvällsborstning är ju inte helt fel. Men undvik pepparmint! Stoppa inte heller i dig några pastiller eller tuggummi som har smaken pepparmint. Varför? Mint är uppiggande. Så det sätter igång kroppen, istället för att varva ner. Inget drömscenario när det är läggdags!

Tandkräm med mintsmak är inte toppen på kvällen. Bildkälla: Pixabay

Källa: Goodhousekeeping & Allas

Nyheter24 har tidigare skrivit om 12 goda matvaror som kan hjälpa dig att bli trött – se vilka det är här.

Brukar du ha svårt att somna på kvällarna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela