Idag är det årets deppigaste dag, Blue Monday.
Idag är det årets deppigaste dag, Blue Monday. - Foto: Pexels/Nyheter24

Blue Monday: Idag är årets deppigaste dag

Om du känner dig nere så är det inte så konstigt. Idag är nämligen årets deppigaste dag.


Känner du dig som en påse sopor idag? Det är inte så konstigt. Idag, den 17 januari 2022, är det nämligen "Blue Monday" – den deppigaste dagen på hela året.  

En härlig cocktail av solbrist, ett tomt bankkonto efter julen, misslyckade nyårslöften och låg motivationsnivå gör att vissa experter menar att detta är dagen på året som du är allra mest benägen att känna dig extra nere.

Dessutom är ju årets blåa måndag (och alla andra dagar också för den delen) lite extra deppig, på grund av coronapandemin.

Tillbaka på jobbet efter ledigheten

En annan sak som kan bidra till de jobbiga känslorna är att många har återvänt till jobbet efter julledighet. Månaden efter julen är det också många som har lite, eller inga pengar alls. 

Efter julmat och annan härlig god mat är det inte heller ovanligt att vissa känner känner ångest kring vikt och träning. Det kalla och mörka vädret gör inte direkt humöret bättre.     

Är du ledsen idag? Foto: Shutterstock

Är Blue Monday ett verkligt fenomen?

Men hur mycket sanning ligger det egentligen i blue monday? 

Tja, fenomenet är väldigt omdiskuterat och flera experter har ifrågasatt formeln och Cliff Anrnall, psykologen som introducerade konceptet. 

Efter att ha reflekterat kring varför människor bokar resor, och räknat in faktorer som ekonomi, väder, stress och motivation föddes blue monday – som enligt Arnalls kalkyler inträffar den tredje måndagen i januari, enligt Fortune

Då kan du se fram emot årets gladaste dag

Enligt Arnall är vi gladast den 14 juli. Foto: Shutterstock

Om man ska utgå ifrån Arnalls kalkyler finns det också en dag på året som är allra gladast. Och den infaller den 14 juli, enligt Independent

Och det kanske inte är så konstigt, då juli normalt sätt är den varmaste månaden i Sverige, enligt SMHI. Så om dagen känns tung, så behöver du bara vänta 175 dagar på att få njuta av glädjen.

Känner du av Blue Monday? Då kan du läsa dessa 10 glada nyheter som förhoppningsvis får dig på bättre humör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig nere?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.