Lördag 16 Okt
Stockholm

Här är 10 goda nyheter från 2018

Prideflagga, hand, plastflaskor
10 goda nyheter 2018. Foto: Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT, Pixabay (bilden är ett montage).

I en värld där nyheter om naturkatastrofer och mord är vardag är det viktigt att uppmärksamma alla positiva saker som händer under ett år. Nyheter24 har gjort en lista över tio glada nyheter från året som gått.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en tid då många hemska och negativa nyheter syns i flöden på internet och sociala medier kan det vara bra att läsa goda nyheter ibland. Vi har samlat ihop tio positiva nyheter som ger hopp och ljus såhär i juletider. 

1. Irland avskaffade abortförbud

Den 26 maj 2018 röstade 66 procent av den Irländska befolkningen ja till att legalisera abort. Då Irland haft en av de hårdaste abortlagstiftningarna i världen, där kvinnans liv likställs med fostret, var detta en väldigt god nyhet värd att påminna om. 

2. Avslutad gränskonflikt mellan Eritrea och Etiopien

Den 9 juli 2018 signerades ett fredsavtal emellan Eritrea och Etiopien. 

De två afrikanska staterna har krigat i decennier men bestämde sig alltså tidigare i år för att gräva ner stridsyxan. Ett krig mindre i världen är alltid goda nyheter.

Bildkälla: Mulugeta Ayene/ TT

3. Färre flickor blir utsatta för könsstympning

Enligt en studie, som under 27 års tid samlat information och studerat hälsan hos drygt 200 000 flickor i 27 afrikanska länder, har könsstympning minskat kraftigt.

 I Östafrika är minskningen störst och har sedan år 1995 då 70 procent av flickorna utsattes till 8 procent 2016. Detta är minst sagt en positiv nyhet.

4. Samtyckeslagen började gälla i Sverige

Den 23 maj 2018 klubbade den svenska riksdagen igenom det nya lagförslaget med en samtyckeslag. Detta innebär att en person uttryckligen måste gå med på samlag för att det ska vara lagligt. 

I och med lagen kan en person som inte fått samtycke men ändå utför sexuella handlingar dömas till oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Den nya lagen är verkligen ett steg i rätt riktning och en god nyhet. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/ TT

5. Indien förbjuder plast

Den 5 juni, på Världsmiljödagen, 2018 släppte FN en rapport där det stod klart att Indien förbjuder engångsplast till år 2022. 

Som världens näst mest befolkade land producerar Indien en enorm mängd sopor, där en stor del består av plast. Så att detta förbud är en positiv nyhet är ett faktum. 

6. Antalet döda i krig minskar

Forskare på Uppsala Conflict Data Program publicerade i juni nya uppgifter om att organiserat våld i världen minskat. Trots att dödssiffran är hög, 90 000 under 2017, har den minskat med 30 procent sedan 2014. 

Siffrorna visar att det är tredje året i rad som det organiserade våldet och dödsfall i samband med krig minskar. Vi går mot bättre tider med förhoppningsvis fler goda nyheter som denna. 

7. Homosexualitet avkriminaliserades i Indien

Den 6 september 2018 avskaffade Indiens högsta domstol kriminalisering av homosexuella personer. Det har under lång tid varit en pågående konflikt mellan konservativa och HBTQA-personer i Indien. 

Så att den högsta instansen slog ett rejält slag för jämlikhet och avkriminaliserade personer med olika sexuella läggningar är verkligen en viktig och god nyhet. 

Bildkälla:Vilhelm Stokstad/ TT

8. Färre självmord globalt

En ytterligare god nyhet är att självmord i världen minskat med 38 procent sedan 1994. Det land som dragit ner snittet rejält är Ryssland, då alkoholkonsumtionen minskat bland befolkningen och därmed har även antalet självmord blivit färre. 

Positiva siffror som visar på goda nyheter helt enkelt. 

9. Global överenskommelse mot plastskräp

Det är inte bara Indien som tagit krafttag mot plast i år. I slutet av oktober 2018 slöt flera stora företag som producerar plastförpackningar upp i en överenskommelse för att drastiskt minska plastavfall. 

Den 19 december skrev Nyheter24 om ett nytt beslut om att EU förbjuder engångsartiklar i plast.

Hela 250 företag och organisationer har skrivit på avtalet vilket är mycket goda nyheter på miljöfronten med andra ord. 

Bildkälla: Pixabay

10. Färre barn gifts bort

Enligt data från Unicef kunde man i mars 2018 att barnäktenskap minskat kraftigt under de senaste tio åren. Över 25 miljoner barn har räddats från att giftas bort och den största minskningen är i Södra Asien. 

Där har risken att en flicka gifts bort innan 18 år fyllda minskat från 50 till 30 procent. Även i Etiopien, där barnäktenskap länge varit vanligt har förekomsten minskat med en tredjedel. 


Så trots att detta år kommit med dåliga nyheter har många goda nyheter som berättar om humanitära arbeten, framsteg och miljötänk lagts fram under 2018. Heja mänskligheten!


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur även svenska storföretag som IKEA satsar på miljövänliga lösningar. Läs artikeln här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela