Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skogsbrändernas förödelse i kvällens Uppdrag granskning

- 23/01/2019, 16:50

Hur förberett var Sverige egentligen när bränderna slog till mot våra skogar? Anders Jonsson förlorade majoriteten av sin skog i lågorna och i kvällens Uppdrag granskning så tar de reda på om det hade kunnat förhindrats.

Under sommaren 2018 utbröt cirka 300 skogsbränder runt om i Sverige och räknas som de största bränderna under modern tid. Bränderna inträffade efter en lång period av torka och höga temperaturer. Det ledde till att många människor fick evakueras från sina hem. 

En av dem var Anders Jonsson från Laforsen som bodde i ett av de drabbade områdena. Han fick lämna sitt hem när skogsbranden hade spridit sig nära Anders hus. 

– Det var jättejobbigt. För man vet inte vad man kommer hem till, säger Anders Jonsson i Uppdrag Granskning.

Han fick större delen av sin mark på 170 hektar uppbränd. Och det var en skog som han hade en anknytning till.

– Man har ju varit med sin far, morfar och morbror i den där skogen. Vi har hållit på och slitit för den där. Och sedan så tar jag över och efter några år är den borta, säger Anders Jonsson i Uppdrag granskning.

Skogsbranden i Västmanland

2014 utbröt en annan stor skogsbrand i Västmanland. Och flera utredningar visade på allvarliga brister i den svenska beredskapen och att de pågående klimatförändringarna skulle innebära högre risker för nya bränder i framtiden. Detta fick politikerna att lova förbättringar. 

Men vad hade myndigheterna egentligen lärt sig när skogarna stod i lågor sommaren 2018? Branden var något som vi aldrig tidigare hade skådat på svensk mark.

Skogsbränderna var värst i länen Gävleborg, Jämtland och Dalarna och omfattade 17 000 hektar. Men resurserna var inte tillräckliga. Det fanns för lite resurser och personal på plats för att släcka lågorna, vilket gjorde att elden kunde sprida sig.

Mobiliseringen tog för lång tid

Mobiliseringen av den svenska räddningstjänsten tog för lång tid och personer som intervjuas menar på att det tar flera veckor innan man kommer upp i den beredskap som krävs för att hantera skogsbränder som inträffade sommaren 2018.

Mer än varannan brandman svarade i en undersökning att det var bristande resurser som påverkade spridningen av bränderna.

Tillslut fick de hjälp av brandflyg och helikoptrar från andra länder som kunde på ett effektivare sätt släcka bränderna. Men kunde Sverige varit bättre rustat?

Uppdrag Granskning
Anders Jonsson fick evakueras från sin hem under skogsbränderna sommaren 2018. Bildkälla: SVT

Missa inte Uppdrag Granskning som sänds i kväll klockan 20:00 på SVT1!

Tycker du att Sverige var tillräckligt rustade för sommarens skogsbränder?