Söndag 9 Maj
Stockholm

Sverige är Nordens bästa land – här är anledningen

Svensk flagga, Smögen
Ny undersökning: Sverige är Nordens bästa land. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Løvland, Marianne/Scanpix/TT

I en ny undersökning av US News rankas Sverige som Nordens bästa land. Men vad är det egentligen som gör att vårt avlånga land är så bra? Här är svaret!

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Återigen är Sverige rankad som det sjätte bästa landet i världen. Bara Schweiz, Japan, Kanada, Tyskland och Storbritannien ligger före. Detta gör att vårt älskade Sverige är det bästa landet i Norden! 

Varje år studerar US News världens alla länder och jämför dem i nio olika kategorier: bästa landet för äventyr, medborgarskap, kulturella influenser, entreprenörskap, traditioner/arv, flyttbenägenhet, företagande, dignitet och livsglädje.

Den totala maxpoängen är 10 och när undersökningen var klar så fick Sverige hela 9,3 poäng – inte illa!  

Men vad är det då som gör att vi är ett så bra land? Beror det på vår miljömedvetenhet eller grundas det hela i vår svenska husmanskost?

Därför är Sverige bäst i Norden 

Anledningarna till varför Sverige är det bästa landet i Norden är många. Enligt US News undersökning är vi i hög utsträckning utbildade, jämfört med andra länder, och har en välutvecklad infrastruktur. Vi är också glada människor som respekterar mänskliga rättigheter.

En av kategorierna som granskades var medborgarskap, det vill säga hur vi är som människor. Resultaten visar att vi är i framkant när det gäller att värna om miljön. Svenskarna är även positiva till utveckling, trovärdiga och jämställda. 

I kategorin "medborgarskap" får vi totalt 9,7 poäng av 10. Bildkälla: US News

I en annan av kategorierna, livskvalitet, är Sverige också i topp. Bland annat har vi en ekonomisk- och politisk stabilitet. Utöver det har Sverige ett välutvecklat skolsystem och bra sjukvård. 

Siffrorna visar att kvinnor och män ungefär har samma lön. Bildkälla: US News

Det som är lite sämre 

Det som Sverige är sämre på är att värna om vårt kulturarv. I undersökningen ratas även den svenska maten, där kosten endast får 0,7 poäng av 10 möjliga. Och visst kan man tycka att köttbullarna och sillen är värd lite högre poäng?

Dessutom anses Sverige inte som ett land där politiken har inflytande eller där militären är förstklassig. 

Men man kan ju faktiskt inte vara bäst på allt. Att vara bäst i Norden (och sjätte bäst i världen) är ju något vi däremot får skryta lite med. 

Se hela listan på US News

Hur mycket kan du om Sverige? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

Gillar du att bo i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela