brand
brand - Foto: privat

Flera bränder i Täby under natten: ”Det lät som en explosion”

Under natten har två närliggande förskolebyggnader och en lagerlokal brunnit i Täby, norr om Stockholm. Grannen Gösta Bergman berättar för Nyheter24 att han hörde en explosion från en av byggnaderna – och polisen utreder det inträffade som mordbrand.


Det har brunnit på flera håll i Täby, norr om Stockholm, under natten till i dag. 

Grannen Gösta Bergman berättar för Nyheter24 att han väcktes av sin fru, som hade vaknat av höga ljud utifrån. De tittade ut genom fönstret och såg att den närliggande lagerlokalen, som tidigare har tillhört Försvarsmakten, stod i kraftig brand. 

– Vi stod och gapade! Det såg ut som att branden började i den västra gaveln, sedan spred sig branden snabbt, säger Gösta Bergman. 

De ringde SOS Alarm klockan 00.33. Polisen sa då att en enhet redan var på väg. Gösta filmade en stund från fönstret sedan hörde han en kraftig explosion. 

– Eftersom lokalen tillhört militären tidigare tänkte jag att det kunde finnas gasoltuber och liknande inne i ladan, säger Gösta Bergman. 

Han gick ut på ängen med sina två söner för att titta närmare på branden. Den ena sonen, Thomas Bergman som är läkare, tänkte direkt ”tänk om det finns någon som behöver räddas där inne”. 

– Det var fan det värsta jag har sett! Hela himlen lyste upp och det regnade brandflagnor, säger Thomas Bergman. 

Det brann i två förskolor och i en lagerlokal i Täby under natten. Denna byggnad gick inte att rädda. Bildkälla: Privat

Polisen har rubricerat bränderna som mordbrand och har inlett en förundersökning. 

– En brandplats måste vara helt kall innan tekniker och andra kan komma dit och påbörja sitt arbete, jag skulle tro att det kommer ta ungefär ett dygn innan vi kan göra det, säger Ola Österling, pressekretare Stockholms polisen. 

Eftersom det är tre olika byggnader som har brunnit i närheten av varandra under natten utreder polisen om det finns något samband mellan dem. 

– Det är nära till hands att tro att det finns ett samband, men det är för tidigt att säga det i nuläget, säger Ola Österling, pressekretare Stockholms polisen.  

De exakta materiella skadorna är inte fastställda än – men när Räddningstjänsten kom fram till ladan var det för sent att rädda den byggnaden. Det finns inga uppgifter om personskador i nuläget och inte heller någon misstänkt för bränderna. 

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp. Om du har sett eller hört något om förskolorna och lokalen som stod i brand natten till i dag, kontakta då polisen på telefonnummer 114 144. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.