Robert Aschberg i Trolljägarna: ”Farbror polisen har ingen kunskap”

- 28/01/2019, 11:23

Robert Aschberg är äntligen tillbaka med en ny säsong av Trolljägarna. Han berättar för Nyheter24 om de anonyma nättrollen som gör livet till ett helvete för sina offer – och att polisen oftast inte har tillräckligt med resurser eller kunskap för att kunna sätta stopp för dem.

Robert Aschberg och Frida Boisen är aktuella med ytterligare en säsong av Trolljägarna. Behovet är större än någonsin då det idag nästan inte finns en enda person som inte har utsatts för näthat. 

I säsongspremiären ger sig Aschberg och Boisen ut för att jaga fatt på de anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer. I de fall kränkningarna är riktigt allvarliga får offren hjälp av Juridikinstitutet. 

– Folk kan vara jävligt stöddiga när de sitter vid sitt tangentbord eller pillar med sin lilla telefon, det blir specifikt för dem när vi ställer dem till svars, säger Robert Aschberg till Nyheter24. 

Kanske har man en bild av vilka personer det är som är ”typiska” nättroll – men enligt Aschberg är så inte fallet. Vem som helst kan vara ett nättroll nu för tiden. 

– Det förekommer i alla samhällsklasser, i alla åldrar. Men det är konstaterat vid stora utredningar som har gjorts av bland annat BRÅ och framför allt av Totalförsvarets forskningsinstitut, att det är en övervikt av högerextrema som sätter igång såna här drev. Men i övrigt så finns det överallt, säger Robert Aschberg. 

"Några är jävligt korkade"

Aschberg vill uppmärksamma att näthat förekommer mycket i skolorna. Förut skedde mobbning under skoltid, men i och med internet förekommer det dygnet runt. Han berättar även för Nyheter24 att han kan häpna över människors dumhet. 

– De flesta människor är rätt smarta, men det finns några som är jävligt korkade som tror att de kan hålla på på det här sättet utan konsekvenser, säger Aschberg. 

Näthat.
Näthat har blivit ett stort samhällsproblem i dagens Sverige. Bildkälla: Erik Nylander/TT

Det kan givetvis vara riktigt plågsamt för de människor som utsätts för näthat. Aschberg menar att det kan gå så långt att deras liv blir förstörda. 

– Nättrollen har för lite att göra antagligen, det vore bättre om de ägnade sig åt att försöka reda ut sina egna liv, säger Aschberg. 

"Det är ren kriminalitet trollen ägnar sig åt" 

För att få bukt på det allvarliga problemet som näthat faktiskt är tycker Robert Aschberg att det är viktigt att tillämpa den lagstiftning som finns i Sverige. 

–Vanligtvis brukar folk ropa efter nya lagar, men det ändrar ingenting. Lagarna vi har är alldeles utmärkta. Problemet är att de inte tillämpas. Farbror polisen har inte resurser eller tillräckligt med kunskap i de här frågorna. 

För att enklare kunna sätta dit dem som utsätter en för näthat har Robert Aschberg några råd att ge: 

– Spara skärdumpar och se till att ha vittnen som kan styrka att det här är korrekta skärmdumpar. Polisanmäl om det är brottsligt. Oftast är det ren kriminalitet många av de här trollen ägnar sig åt. Se till att ställa till ett jävla liv om det! 

Trolljägarna har säsongspremiär måndag 28 januari 21:00 på TV3 och viafree. 

Se hela intervjun som Nyheter24 har gjort med Robert Aschberg i klippet ovan. 

Har du blivit utsatt för näthat?