Allvarlig iPhone-bugg avslöjad: Kan tjuvlyssna på dina samtal

- 29/01/2019, 10:54 -

En stor bugg i iPhone-appen Facetime har avslöjats. Den innebär att de som ringer dig kan höra vad du säger, trots att du inte svarar på samtalet. I vissa fall gör buggen att den som ringer får tillgång till din mobilkamera, helt utan att du vet om det.

Nu kommer rapporter om en riktigt obehaglig Facetime-bugg. Buggen gör det möjligt för en person som Facetimear någon att lyssna på den de ringer till – trots att personen inte svarar på samtalet. Alltså kan man höra den andra även om de inte väljer att delta i samtalet, det avslöjar 9to5Mac

Kan komma åt din kamera – utan att du vet om det

Under vissa omständigheter kan man till och komma åt den andra personens kamera och på så sätt både se och höra dem, utan att de vet om det. Buggen triggas av att den som mottar samtalet trycker på sidoknappen, som normalt sätt används för att avböja eller tysta ett samtal, vilket sätter igång mobilens kamera. 

Drabbar iPhone användare

Eftersom Facetime bara finns tillgängligt i Apple-produkter, så är buggen inget som drabbar Android-användare. Men den kan drabba de cirka 700 miljoner iPhone-användarna världen över. 

Apple försöker lösa problemet

I hopp om att kunna lösa problemet snabbt har Apple tillfälligt gjort Facetimes gruppfunktion otillgänglig. Men det är fortfarande oklart exakt när problemet kommer att vara löst, enligt The Guardian. 

Visste du att iPhone XS och XS Max haft en bugg som gör selfies snyggare? Läs om det här.

Brukar du använda Facetime?