Person sover, tjej tränar
Bäst att träna på kväll eller morgon? - Foto: Pixabay

Morgon eller kväll? Då är det bäst att träna

Träna tidigt på morgonen eller ett kvällspass? Ja, vad är egentligen bäst för kropp och själ? Är förbränningen verkligen bättre på morgonen än på kvällskvisten? Nyheter24 reder ut.


Allt detta eviga tjat om morgonträning hit och dit. Är du en av de som tröttnat och helt enkelt föredrar en skön sovmorgon istället för att gå upp i ottan för att röra på dig? Du kan fortsätta att sova ut ordentligt.

Myten om vad som är bra med att träna på morgonen

Det finns visserligen en del fördelar med att träna på morgonen, men det är absolut inget måste!

Något som många tror och nästan tar för givet är att man lättare kan gå ner i vikt av att träna hårt innan frukost. Men enligt näringsfysiologen och personliga tränaren Emanuel Widmark är det en myt.

Det kan faktiskt ge en tvärtom-effekt. Varför? Jo, det är muskler som bränner fett, ju mer muskelmassa som finns desto högre är förbränningen. För att få bästa effekt av morgonträning krävs det en hel del förberedelser.

– Det är populärt att träna på fastande mage, före frukost, eftersom kroppen då inte har så mycket kolhydrater att ta av, vilket många tror leder till att kroppen förbränner fett. Men vad som händer är att kroppen istället börjar bryta ner muskelmassa, förklarar Emanuel för tidningen Amelia.

Han fortsätter:

– Om du tränar utan tillräckligt med energi i systemet några gånger i veckan så tuggar du på muskelmassan, vilket leder till sämre ämnesomsättning.

Bör man träna på kvällen eller morgonen? Bildkälla: Pixabay

Hur bör man förbereda sig för morgonträning?

– Många missar att man redan kvällen före ett morgonpass behöver tänka på att middagen ska vara tillräckligt stor för att vi ska orka och för att kroppen inte ska börja bryta ner muskelmassa, säger Emanuel.

Vill man trots detta ändå träna på morgonen kan det vara bra att vänta några timmar efter frukosten, om man har möjlighet. Orsaken till det är att det tar tre-fem timmar för näringen från mat når musklerna, och i sin tur kan användas som energi. 

Så om du väntar några timmar efter frukost med att träna så har den energin hunnit nå dina muskler. Vad menas med det? Din kropp är redo för att ta vara på träningen!

Kvällsträning, bra eller dåligt?

Kvällsträning däremot, har en del fördelar, exempelvis att vi tidsmässigt kan orka träna upp till hela 20 procent längre. Men inte bara det, utan också med mycket högre intensitet, rapporterar Amelia. Och kroppens stresshormon kortisol har oftast en lägre nivå på kvällen, som är positivt för musklernas funktion.

En härlig sovmorgon är väl inte helt fel? Bildkälla: Pixabay

Viktigast är helheten

Summa av kardemumman är att det viktigaste inte är vilken tidpunkt du tränar, utan hur hur du sköter helheten. Sömn, kost och kondition hör ju nämligen ihop.

– Det handlar om att träna tillräckligt hårt för det du vill åstadkomma. Om du sköter kosten så  spelar det ingen större roll när du förlägger dina träningspass, avslutar Emanuel.

Morgon- eller kvällsmänniska?

Fördelar med morgonträning

  • Träning gör att hjärnan producerar lyckohormoner. Och vad är härligare än att börja dagen med extra glädje?
  • Dagens pass är avklarat och kvällen kan tillbringas med något som kanske är lite roligare?
  • På gymmet är det oftast inte lika mycket folk på morgonkvisten.

Fördelar med kvällsträning

  • Jobbig dag? Det kan då vara skönt att frigöra kroppens spänningar med träning.
  • Det kan vara lättare att somna på kvällen om du kört ett kvällspass.
  • Hela dagen har musklerna laddat från energin av dagens måltider = du orkar mer!

Källa: Amelia

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du kan vara allergisk mot att träna. Ja, det här sant och här kan du läsa mer om symptomen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att träna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Embracer rusar på stigande börs

1 timme sedan
Stockholmsbörsen vänder upp i den inledande måndagshandeln efter fredagens nedgång. Spelbolaget Embracer är stor vinnare, plus 15 procent, efter beskedet att bolaget ska delas upp i tre separata börsnoterade bolag.