Stockholm

Du kan vara allergisk mot att träna – här är symptomen

Tjejer tränar
Du kan faktiskt vara allergisk mot att träna. Foto: Unsplash

Du som någon gång har sagt att du inte tål att träna och i stället hellre gör något annat – du kan fortsätta med det. För det kan faktiskt vara så att du är allergisk mot träningen, i alla fall om du har något av dessa symptom.


Läs mer

Hur många gånger har man inte ställt in träningspasset i sista minuten och hittat miljoner olika anledningar till att ligga hemma på soffan istället? Ena gången är man lite förkyld och andra gången har man kanske lite ont i armen. 

Men att känna sig lite konstig i kroppen ska faktiskt tas på allvar, även om du tror att det är lugnt. Det kan nämligen vara så att du är allergisk mot att träna. 

Ja, det är faktiskt sant. Experter bekräftar det faktum att det finns människor som faktiskt inte tål att träna.

Symptom

Allt började med en chatt-tråd på hemsidan Fitness Reddit, där flera personer beskrev att de fått symptom av träningen som man inte borde få. En användare skriver:

"Varje gång jag gör någon form av cardio, får jag klåda som kliar jättemycket efter några minuter! Jag känner också att jag måste nysa när jag står på en crosstrainer. Jag har prövat olika typer av kläder och men klådan kommer tillbaka ändå! Är jag galen eller finns det någonting jag kan göra för att fixa det?". 

Flera personer bekräftar att de har upplevt samma symptom, där benen börjar klia när de tränar kondition. Det är till och med så illa att vissa måste avbryta träningspasset, och detta vilka träningskläder de än har på sig. 

Men är det så att dessa symptom faktiskt är en allergisk reaktion mot träning?

Allergiexperten bekräftar 

Svaret är ja. Enligt allergiexperten Miguel Wolbert kan just klåda vara ett vanligt symptom för allergi vid träning. Även symptom som att det rinner i näsan eller astma, precis som vid en allergi, är vanligt, förklarar han för Refinery29.com. 

Varför händer detta? 

När man tränar ökar kroppens temperatur, och i vår hud finns det något som kallas mastceller. Dessa utsöndrar hormonet histamin varje gång vår kroppstemperatur ökar. Histaminet är ett hormon som arbetar med immunförsvaret men kan också upplysa oss om allergier. Och just därför kan en del uppleva allergiska symptom vid träning. 

Däremot är det inte livshotande, i alla fall inte i det flesta fallen. I några få fall kan människors överkänslighet göra att träningen kan ge livshotande allergiska reaktioner, men detta är som sagt inte vanligt, skriver Refinery29.com

Nyheter24 har tidigare skrivit om de låtarna som spelas mest på gym i Sverige. Läs mer om det här!

Gillar du att träna?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.