Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Före detta anställd berättar om jobbet på svenska nagelsalongen

- 13/02/2019, 11:47 -

Gästarbetare från Vietnam jobbar på många av Sveriges nagelsalonger. Men arbetsvillkoren är slavliknande. 200 000 kronor för ett arbetstillstånd, arbetsveckor på 60 timmar och odrägliga löner – detta och mycket mer i kvällens Uppdrag granskning.

Många svenskar besöker nagelsalonger regelbundet för att göra manikyr eller förlängningar. Det har lett till att tusentals nagelsalonger poppat upp runt om i Sverige. Men det många inte vet är att flera av dem anställer vietnamesiska gästarbetare. 

De kommer till Sverige i hopp om få en dräglig lön och goda arbetsvillkor. Istället utnyttjas de genom slavliknande arbetsförhållanden.

I kvällens program av Uppdrag granskning följer vi det vietnamesiska paret Thu och Hung som bedrogs av företaget frun Thu jobbade på.

Betalade 200 000 för att jobba

Thu berättar i programmet att hon tvingades köpa ett arbetstillstånd av sin chef för att kunna komma till Sverige och arbeta. 

– Han sa att om du vill komma till Sverige, så ger du mig bara 20 000 dollar, berättar Thu i Uppdrag granskning.

– De har tagit pengarna, de har behållit pengarna och de har behandlat sin personal som slavar, säger Hung.

Cirka 200 000 kronor kostade arbetstillståndet. Hon blev lovad en lön på 25-30 000 kronor i månaden, vilket skulle räcka för att göra en avbetalning på skulden.

Fick arbeta 60 timmar i veckan

Paret satsade allt, men blev till slut lurade. Lönen blev inte lika hög som lovad och Thu fick istället ut mellan 6 000 och 7 000 kronor varje månad efter att hyran på det rum de bodde i hade dragits av. Dessutom fick hon jobba tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.

När Thu klagade på lönen och arbetsvillkoren så fick hon omedelbart sparken.

– De blev arga på oss och ville att jag skulle sluta jobba för dem, säger hon.

Efter att hon fick sparken, vräktes paret från rummet. Dessutom meddelade företaget Migrationsverket att paret skulle skickas hem till Vietnam. Deras arbetstillstånd gällde inte längre.

Thus arbetsgivare förnekar anklagelserna och menar att allt är en lögn. Migrationsverket har polisanmält händelsen för människohandel.

Missa inte Uppdrag granskning som sänds i kväll på SVT1 klockan 20.00!

Uppdrag granskning
Nagelsalongerna granskas i kvällens Uppdrag granskning . Bildkälla: SVT
Tittar du på Uppdrag granskning?