Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Asso, 69, utvisas efter 13 år i Sverige: " Kommer av depression "

- 14/02/2019, 20:12 -

69-åriga Asso Gharib har bott i Sverige under 13 år i väntan på asyl. Hon delar vardagen med sina barn och barnbarn. I somras beslutade Migrationsverket att hon skulle utvisas till USA, där hon inte får komma in och inte känner någon.

Asso Gharibs familj kommer ursprungligen från Syrien. Allt började för 14 år sedan när hon flyttade till USA tillsammans med sin man, för att följa efter deras son. De fick green card, men återvände till Syrien efter fem månader. Orsaken var att hon inte trivdes eller kände sig hemma. 

Två månader senare gick Assos man bort och hon blev ensam kvar i Syrien. Därför åkte hon till Sverige där de andra barnen fanns och sökte asyl.

– Hon har varit asylsökande i 13 år och fått avslag efter avslag, berättar barnbarnet Perla Racho för Nyheter24.

"Jag är rädd att hon kommer dö av depression"

När Asso Gharib kom till Sverige var Perla 10 år, nu är hon 23 år och är orolig över sin mormor. I somras beslutades att Asso skulle utvisas till USA.

– Jag kan inte ens beskriva med ord hur det här får mig att må, att min mormor ska åka till en plats där hon kommer bli helt ensam. I den åldern ska man vara med sina barn och barnbarn, hon klarar inte av att vara ensam. Bara tanken på att hon inte ska vara här, helt ärligt jag är rädd att hon kommer dö av depression där borta, helt ensam, berättar Perla. 

Nu bor Asso hos sin son i Göteborg. Hon har diabetes och högt blodtryck. I somras när utvisningsbeskedet kom drogs hennes legitimation in, vilket gör att hon inte kan besöka läkaren.

– När beslutet kom var det påfrestande för hennes hälsa, hon har väntat i 13 år och det är inte bra med ett sånt beslut när man är gammal. Hon hamnade i en depression, men hade ingen rätt att söka vård och blev nekad hjälp vid läkarbesöket.

Asso Gharibs och hennes barnbarn Perla Racho. Bild: Privat

Väntar på besked

I somras beslutades det att Asso Gharib skulle utvisas till USA. Hon har inte haft någon kontakt med sonen de bodde med på flera år. Hon vet inte hans telefonnummer eller var han bor i landet. 

Migrationsverket tycker det är lämpligt att skicka henne till USA där hon kommer va helt ensam som 70-åring, hon kan inte språket, hon kan inte arbeta, hon är sjuk och har diabetes. I Sverige har hon 14 barnbarn, fyra barn och bott här i 13 år.

Men det är inte säkert att USA kommer ta emot henne. Hennes tidigare green card har gått ut och Asso har inget giltigt pass. Familjen sökte visum hos den amerikanska ambassaden, men fick avslag. Nu väntar familjen på ett besked från Migrationsverket – ett besked som kommer avgöra Asso Gharib och familjens framtid.

I ett mail till GP skriver Migrationsverkets presskommunikatör Linn Nilsson

”Vi förstår att beslutet kan upplevas som hårt men eftersom hon tidigare har varit permanent bosatt i USA och har en son där anser vi att det finns en anknytning dit. Vi anser också att hon kan lämna in och få sin asylansökan prövad i USA”.