Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Använder du Android? Uppdatera din mobiltelefon snarast

- 17/02/2019, 13:28 -

Det händer titt som tätt att mobiltelefoner och andra teknikprylar drabbas av buggar. Denna gång är det Android-användare som ska se upp. Buggen kan nämligen göra att din telefon hackas.

Är du en av alla som använder en Android-telefon? Om svaret är ja bör du genast klicka dig in på inställningar och uppdatera din telefon så fort det alternativet är tillgängligt!

Anledningen? Det finns risk att den hackas.

Bilder utsatta 

Du är utsatt för risken vare sig du använder Android OS Nougat (7.0), Oreo (8.0) eller Pie (9.0). Det är via bilder som du kan få din telefon hackad, skriver Android Security Bulletin på sin hemsida. 

Enligt uppmaningen kan Android-enheter hackas bara genom att du tittar på en bild som är av formatet png. Detta vare sig om bilden kommer från webben eller exempelvis från ett sms. 

Buggen gäller alltså inte alla bilder, men Google har upptäkt att just en felaktig png-fil kan användas för att ta över flera olika Android-enheter, i synnerhet de som är nämnda ovan. 

Många fel

Hemsidan Android Security Bulletin har gjorde en lista där de listat totalt 42 sårbarheter denna månad. Av dessa anses elva allvarliga. 

Den mest allvarliga sårbarheten finns i Framework. Anledningen? Den ”kan göra så att en förövare på distans, med hjälp av en speciellt skapad png-bild, kan köra skadlig kod inom kontexten för en priviligierad process”.

Uppdatera så fort som möjligt

Det har ännu inte kommit några rapporter från Google gällande om någon har lyckats komma in i någons Android-enhet. Men nu är det bara att vänta och se hur lång tid det tar till någon gör det. 

För att vara på den säkra sidan bör du därför uppdatera din telefon på så fort alternativet är tillgängligt på säkerhetsuppdateringar på din telefon, skriver Techworld

Nyheter24 har tidigare skrivit om att även Apple-telefoner upplever en del problem. Det kan du läsa mer om här!

Använder du Android?