Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Deprimerad vagina är en grej – undviker du att drabbas

- 23/02/2019, 22:24 -

Det finns faktiskt en hel del kvinnor som lider av att ha en deprimerad fiffi. Vulvodyni och vulvovestibulit​ är andra begrepp för deprimerad vagina, som blir allt vanligare i folkmun. Men vad innebär det? Nyheter24 reder ut!

Så, vad är en "deprimerad vagina" egentligen? Finns det på riktigt? 

Begreppet kanske inte låter så kul, och det medicinska tillståndet är just det – inte alls roligt. Uttrycket används för det mesta för att förklara de otroligt smärtsamma medicinska tillstånden vulvodyni och vulvovestibulit

Vad innebär det? 

Vulvodyni och vulvovestibulit innebär smärta i de yttre könsorganen samt i slidans "förgård". Med andra ord: Att det gör ont på utsidan av fiffi. 

– Vulvodyni är ett slags paraplybegrepp för olika smärttillstånd vid underlivet. Vissa smärtor är svåra att kategorisera till något specifikt begrepp, därför hamnar de under vulvodyni, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU till Nyheter24.

Hur kan det uppstå? 

En deprimerad fiffi kan alla kvinnor få, i alla åldrar. Och enligt Mirror UK drabbar det ofta kvinnor som annars är hälsosamma. 

Det krävs inte mycket för att fiffi ska bli deprimerad. Det kan faktiskt utlösas av något så enkelt som att sätta i en tampong när det inte är "tillräckligt fuktigt". En annan vanlig orsak menar Larsdotter är att kvinnan har haft sex med penetration och inte varit tillräckligt "sugen". 

– Själva tillståndet i sig kan bero på många olika saker, som hudsjukdomar, infektioner, torrhet. Inte sällan har personer haft samlag trots att man inte är upphetsad, vilket leder till att det skaver, säger Larsdotter och fortsätter:

– Om sex gör ont, avsluta direkt. Det är så viktigt – ha aldrig sex om det gör ont!

Behandling

Som tur är finns det sätt att pigga upp den ledsna vaginan. Hur? 

En ledsen fiffi kan behandlas med smärtstillande salvor, men också med kognitiv beteende terapi som kan innefatta avspänningsträning samt akupunktur. 

– Det finns behandling i flera olika former, beroende på tillstånd. Men det är vanligt med medicinsk och psykologisk behandling tillsammans. Men självklart är det beroende på var man söker hjälp, vem/vilka som tar emot en och vad man bemöts av för resurser och kunskap, fortsätter Larsdotter.

Varför just "deprimerad vagina"?

Men var kommer begreppet från?

– Jag tänker att det är väl kanske inte bara vulvan som är deprimerad? Att lida av vulvovestibulit kan vara riktigt smärtsamt och påverkar ofta hela individen. Nej, det är inte alls kul. Många kan känna stark lust att ha sex, men sen det väl ska bli av så funkar det inte. Då kan man ju få känslan av att både en själv och vulvan sin kan bli deprimerade, fortsätter Larsdotter till Nyheter24.

Förebygg

Något man kan göra för att förebygga att inte drabbas av vulvovestibulit är att inte ha sex med penetration utan att vara ordentligt upphetsad. 

– Man kan gärna bredda sin sexuella reportoar och ha sex på många olika sätt, utan penetration. Det finns många sätt att ha sex på och hitta intimitet, menar Larsdotter.

För den som drabbats

Om du har drabbats av en deprimerad fiffi så är det dags att börja ta hand om kroppen. Bry om dig själv mer!

– Lyssna alltid på signalerna och ta hänsyn till vulvans specifika mående och behov, avslutar Larsdotter till Nyheter24.

Ny forskning

Forskare från Oregon Health and Science University i Portland, menar att gruppterapi kan hjälpa kvinnor att lindra sina symptom. Enligt studien som publicerades i Journal of Lower Genital Tract Disease, upplevde de flesta kvinnor som led av sitt tillstånd en klar förbättring efter sex månaders "mindfulness-baserad kognitiv beteendeterapi" i grupp, rapporterar Mirror UK.

Varför det är just kognitiv beteendeterapi som gäller är för att det vanligtvis används för depression och ångest. Terapin hjälper människor att hantera problem genom att ändra hur de tänker och agerar. 

PMS kan ofta gå hand i hand med bland annat kramper, uppblåsthet och ett svängigt humör. En studie visar att du kan lindra dina besvär. Hur? Genom träning. Nyheter24 har tidigare skrivit om det och här kan du läsa allt du behöver veta.

Har du hört talas om deprimerad vagina?