Hästar
Det så kallade "abortviruset" har smittat och dödat fyra hästar i Stockholmsområdet - Foto: Foto: Anders Wiklund /TT Jeff McIntosh/ AP

Nu sprids "abortviruset" bland hästar – skräck och oro hos hästägare

Det så kallade "abortviruset" har smittat och dödat fyra hästar i Stockholmsområdet – något som sprider stor oro hos hästägare runtom i Sverige.


Efter att fyra hästar dött av EHV-1-viruset, eller "abortviruset" som det också kallas, sprider sig oro och skräck hos hästägare runtom i landet.  

Förutom att det kan leda till dödsfall hos hästen som drabbas, leder viruset till missfall hos dräktiga hästar som drabbas. Och det är just därför som det kallas för abortvirus. 

Nu är många oroliga att det ska sprida sig norrut, enligt SVT. 

Ridhus runtom i landet inför restriktioner

I Sundsvall har flera anläggningar stängt sina stall grund av dödsfallen. Längre söderut, i Rättvik, håller man stallet öppet. Men man har valt att införa restriktioner.   

Många ridhus har infört restriktioner sedan fyra hästar i Stockholmsområdet avlidit till följd av abortviruset. I bland annat Sundsvall har flera anläggningar stängt sina stall. I Rättvik har man inte stängt stallet men restriktioner har införts.

– Vi har gått ut med information och har man egen häst och kommer hit så måste man ta tempen på den och hålla den under uppsikt, säger Anna Sångmyr, ridskolechef till SVT. 

Hästinfluensan sprider sig samtidigt

Förutom EHV-1-viruset har flera fall av hästinfluensan rapporterats i bland annat Östergötland och Dalarna.

– Vi vet att flera av de här fallen kommer från nyimporterade hästar, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA till SVT

Det positiva är att hästinfluensan går att vaccinera mot. Det går även att vaccinera mot abortviruset, men inte mot den potentiellt dödliga neurologiska varianten av viruset.

Fler artiklar om hästar som Nyheter24 skrivit: 

Här attackeras den livrädda cirkushästen – av lejon och tiger

Man gripen i Kallinge för sexuellt övergrepp på två hästar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.