Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Smittsamma sjukdomen mässling har ökat explosionsartat i Europa

- 26/02/2019, 22:31 -

Den extremt smittsamma sjukdomen mässling har ökade rejält i Europa förra året. Nu uppmanas personer som ska resa iväg från Sverige till exempelvis Frankrike att se över sitt vaccinationsskydd.

Det är i Jönköpings län som invånarna uppmanas att se över sin vaccination om de har en resa inplanerad.

Mässling kan vara en ganska allvarlig sjukdom, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare inom Region Jönköpings län, till SVT.

Ökningen

Fler än 82 000 personer drabbades av mässlingen i Europa 2018, vilket blev ett nytt dystert rekord. Jämför man med 2016 så drabbade 15 gånger fler under 2018 än då. Infektionen orsakade även 72 dödsfall det året. 

Men vad beror denna ökning på? 

– Det beror enbart på att det är en bristande vaccinationstäckning, fortsätter Malin Bengnér till SVT.

De som ska ut och resa i Europa under närmaste tiden borde säkerställa en extra gång att de är vaccinerade mot just mässling. 

De värst drabbade länderna 2018:

  • Frankrike
  • Italien
  • Grekland

Tvivel på vaccinets effekter

Samtidigt som mässlingsfallen ökar, växer också en anti-vaccinrörelse i Europa. Rörelsen drivs på sociala medier och hälsoexperter varnar för att personerna som är skeptiska mot mässlingvaccinet sätter liv på spel. Detta bidrar också till att fler människor kan tvivla på vaccinets positiva effekter, rapporterade The Guardian innan årsskiftet. 

Vad är mässling?

Mässling är mer vanligt utomlands än i Sverige. Det är en virussjukdom som är extremt smittsam. Symptomen för infektionen är bland annat hög feber, ögonirritation, och besvärlig torrhosta. Efter någon dag kan du se stora fläckiga utslag på kroppen. 

Blir mässling allvarlig kan den ge följdsjukdomar, exempelvis öroninflammation och lunginflammation, skriver Vårdguiden.

Men vad är egentligen mässlingen och hur vet man att man är drabbad? Nyheter24 har tidigare skrivit om sjukdomen och det kan du läsa mer om här.

Har du hört talas om mässling tidigare?