Sverige jämställdhet
Dessa länder toppar listan över jämställdhet - Foto: Philippe Lopez/TT, Erik Simander/TT

Länderna som toppar listan över jämställdhet – Sverige finns med

Enbart sex länder i världen har jämställda rättigheter för män och kvinnor. Sverige är ett av länderna som har fått full pott.


Flera länder har ett rättsystem som gör det svårt för kvinnor att arbeta, tjäna pengar och ha samma friheter som män. I en ny rapport från World Bank undersökes jämställdhet i 187 länder. 

Det konstaterades att kvinnor har samma möjligheter som män i sex länder, där lagar främjar jämställdhet mellan könen, som föräldraledighet och lika löner, skriver Quartz at work. 

Jämställdhetsarbetet går åt rätt håll, visar den nya undersökningen.

Sverige är med i toppen

För ett decennium sedan lyckades inget land uppfylla kriterierna i undersökningen. 2019 har Frankrike, Lettland, Luxemburg, Belgien, Danmark och Sverige fått 100 poäng på indexet. Det innebär att kvinnor har samma rättigheter som män i 35 undersökta områden. 

I regionen söder om Sahara i Afrika har 71 olika lagar gått igenom det senaste årtiondet som tillåter kvinnor att arbeta, få tillgång till hjälp efter trakasserier och våld i hemmet. 

Länder i Mellanöstern och norra Afrika har endast fått igenom 19 lagar under samma tid. 

"Förändring sker, men inte tillräckligt fort"

Men det återstår mycket arbete för att män och kvinnor ska ha samma rättigheter i världen. Kvinnor har endast tre fjärdedelar av lagliga rättigheter som män har, enligt den nya undersökningen, skriver Quartz at work

– Om kvinnor har samma möjlighet att nå sin fulla potential, skulle världen inte bara vara mer rättvis, den skulle också vara mer välmående, säger Kristalina Georgieva på World Bank Group, i ett uttalande. 

Hård lagstiftning begränsar kvinnors möjlighet att arbeta, starta företag och ta ekonomiska beslut som gynnar dem och deras familj. 

– Förändring sker, men inte tillräckligt fort. 2,7 miljarder kvinnor är fortfarande lagligt hindrade från att ha samma jobb som män, säger Georgieva. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om de 10 farligaste länderna för kvinnor att resa ensamma till.

/
Tycker du att Sverige är jämställt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ungerske talmannen signerade Natoansökan

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.

Personal hjälpte pojke att fly från HVB-hem

1 timme sedan
En pojke under 18 år fick hjälp att fly utomlands av personalen på det HVB-hem i Uppsala län där han bodde, rapporterar UNT. Företaget som driver hemmet har nu gjort en utredning och skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nya kravet: Max tre år för att lära sig svenska

1 timme sedan
Invandrare ska få tre år på sig för att klara kurserna i Svenska för invandrare (SFI) – sedan ska rätten till SFI dras in. Det har Tidöpartierna kommit överens om, uppger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för Svenska Dagbladet.

Fenomen boostar orkaner – kan bli extrem säsong

1 timme sedan
Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem. Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.