Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Länderna som toppar listan över jämställdhet – Sverige finns med

- 02/03/2019, 20:08

Enbart sex länder i världen har jämställda rättigheter för män och kvinnor. Sverige är ett av länderna som har fått full pott.

Flera länder har ett rättsystem som gör det svårt för kvinnor att arbeta, tjäna pengar och ha samma friheter som män. I en ny rapport från World Bank undersökes jämställdhet i 187 länder. 

Det konstaterades att kvinnor har samma möjligheter som män i sex länder, där lagar främjar jämställdhet mellan könen, som föräldraledighet och lika löner, skriver Quartz at work. 

Jämställdhetsarbetet går åt rätt håll, visar den nya undersökningen.

Sverige är med i toppen

För ett decennium sedan lyckades inget land uppfylla kriterierna i undersökningen. 2019 har Frankrike, Lettland, Luxemburg, Belgien, Danmark och Sverige fått 100 poäng på indexet. Det innebär att kvinnor har samma rättigheter som män i 35 undersökta områden. 

I regionen söder om Sahara i Afrika har 71 olika lagar gått igenom det senaste årtiondet som tillåter kvinnor att arbeta, få tillgång till hjälp efter trakasserier och våld i hemmet. 

Länder i Mellanöstern och norra Afrika har endast fått igenom 19 lagar under samma tid. 

"Förändring sker, men inte tillräckligt fort"

Men det återstår mycket arbete för att män och kvinnor ska ha samma rättigheter i världen. Kvinnor har endast tre fjärdedelar av lagliga rättigheter som män har, enligt den nya undersökningen, skriver Quartz at work

– Om kvinnor har samma möjlighet att nå sin fulla potential, skulle världen inte bara vara mer rättvis, den skulle också vara mer välmående, säger Kristalina Georgieva på World Bank Group, i ett uttalande. 

Hård lagstiftning begränsar kvinnors möjlighet att arbeta, starta företag och ta ekonomiska beslut som gynnar dem och deras familj. 

– Förändring sker, men inte tillräckligt fort. 2,7 miljarder kvinnor är fortfarande lagligt hindrade från att ha samma jobb som män, säger Georgieva. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om de 10 farligaste länderna för kvinnor att resa ensamma till.

Tycker du att Sverige är jämställt?