Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten tipsar: Så gör du träningen till en del av vardagen

- 04/03/2019, 21:44

Ny forskning visar på att nästan hälften av alla som börjar träna slutar efter ett halvår. Känner du dig träffad? Var lugn, författaren Nicolas Jacquemot har hittat knepen för att göra träningen till en del av vardagen.

Känner du ångest över att ditt gymkort används alldeles för sällan? Du är långt ifrån ensam, forskning visar nämligen på att cirka hälften av alla som inleder ett träningsprogram slutar efter ett halvår. Men frågan är varför?

Nicolas Jacquemot har skrivit boken Självledarskap – konsten att hitta rätt i livet och på jobbet och menar på att idén till att träning måste vara roligt hela tiden är något osann.

— Av medier och träningsfrälsta kan man få uppfattningen att träning oftast är härligt och roligt. Det är lätt att tro att man ska skratta sig hela vägen till träningen, under passet och efteråt. Det kan ställa till det för en, skriver Nicolas Jacquemot i boken.

Hemligheten är acceptans

Hemligheten ligger i att hitta en acceptans i att det inte alltid är kul att gå till ett överfyllt gym – eller dra ut i löpspåret när det är minusgrader och storm. Dessutom menar Nicolas på att det är viktigt att träna för sin egen skull och ingen annans.

Nyckeln är därför att göra träningen till en vardagsvana, något som ska ske per automatik likt många andra delar i livet.

— Precis som man går upp varje morgon, äter frukost, borstar tänderna och går till jobbet —oavsett om man känner för det eller inte, säger Nicolas Jacquemot.

Det här kallas att integrera träningen i sitt värdesystem, enligt Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning på hälsopsykologi. Det är viktigt att värdera träningen på ett naturligt sätt så att det blir till en stabil drivkraft. Att träna av sin egen vilja även om belöningen inte sker i själva stunden.

Satsa på en rolig träningsform

Ett tips är därför att satsa på en träningsform som du tycker är rolig och gör att du kan hålla motivationen uppe. Dessutom bör aktiviteten inte vara allt för krävande, utan realistiskt möjlig att utföra. Det ska vara en aktivitet som du kan välja när och hur du ska träna, samt vara något där du kan känna en samhörighet med andra.

— Då är det lättare att få till en vana. Forskningen visar också att upplevelsen i slutet är viktigare än hur den börjar och i mitten. Så ägna dig åt aktiviteter med en härlig, rolig eller skön avslutning. Då är sannolikheten större att du återvänder till aktiviteten, säger Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning på hälsopsykologi, till Måbra.

Träning
Cirka hälften av alla som påbörjar ett träningsprogram slutar efter sex månader. Bildkälla: Pixabay

Vill du veta om det är bäst att träna morgon eller kväll? Nyheter24 har skrivit om det i artikeln här!