Aron Anderson är med i TV4:s Vinnarskallar. - Foto: Instagram/aronanderson

Här är fem saker du vill veta om idrottaren Aron Anderson

Den svenska äventyraren och idrottaren Aron Anderson är högaktuell i TV4:s nya tävlingsprogram Vinnarskallar. Nyheter24 har tagit fram det du vill veta om parasport-stjärnan.


Aron Andersson är en av åtta deltagare i TV4:s helt nya tävlingsprogram Vinnarskallar. Programmet kommer bjuda på spännande tävlingar, gripande livsöden och imponerande idrottsprestationer. 

Vi kommer få följa åtta idrottare inom svensk parasports absoluta elit när de gör upp om titeln Årets Vinnarskalle. I första avsnittet anländer de till Gran Canaria och tävlingen drar igång direkt. 

Aron Anderson är alltså en av de tävlande och Nyheter24 har tagit fram det du förmodligen vill veta om idrottsstjärnan. 

Äventyrare

Aron är det första personen som bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise – i rullstol. Expeditionen genomfördes tillsammans med äventyraren Johan Ernst Nilson och de nådde toppen klockan 15:00 den 1 augusti 2013. Han är även den första personen som har bestigit Kilimanjaro i rullstol. 

Cancer i korsbenet 

1996 fick Aron veta att han hade cancer i korsbenet. Han behandlades med cellgifter och strålbehandling i över ett års tid, men behandlingen hade inte önskad effekt. Därmed blev de tvungna att operera bort cancern vilket gjorde att han förlorade full funktion i benen. 

Paralympics 

Aron har elitidrottat i tre olika sporter: segling, kälkhockey och friidrott. Han har deltagit i hela fyra Paralympics. 2001-2012 var han aktiv i Svenska landslaget i rullstolsfriidrott. 

2012 blev Aron tvungen att sluta med friidrotten. Det var efter att han genomfört en höftledsoperation som gjorde det omöjligt för honom att tävla på elitnivå. Efter VM 2013 slutade han även med kälkhockey. 

Aron Anderson är första personen i rullstol som genomfört en svensk klassiker under 24 timmar. Bildkälla: Instagram/aronanderson

Svensk klassiker 

Han är även den första personen i rullstol som genomfört Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet under 24 timmar, alltså en så kallad Svensk klassiker. 

Föreläsare 

Aron Anderson är idag en av Sveriges mest anlitade föreläsare med över hundra uppdrag per år. Hans motivationsföreläsningar om hur man kan vända motgång till framgång och hur man kan maximera sin potential har inspirerat många stora företag och organisationer. 

Missa inte säsongsstarten av TV4:s nya tävlingsprogram Vinnarskallar tisdag 5 mars, 20:00 på TV4 och TV4 Play. 

Se när Aron Anderson berättar om sina utmanare i Vinnarskallar i klippet ovan. 

Kommer du titta på Vinnarskallar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

1 timme sedan
Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

1 timme sedan
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

1 timme sedan
Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.