Tisdag 21 Sep
Stockholm

Här är allt du vill veta om Tomas Brolin

Tomas Brolin i landslagskläder på fotbollsplan. Tomas Brolin och hans fru
Här är allt du vill veta om Tomas Brolin. Foto: TT

Fotbollslegendaren Tomas Brolin är mest känd som en av nyckelspelarna i det svenska landslaget som tog VM-brons i USA 1994. Nyheter24 har listat allt du vill veta om den före detta fotbollsspelaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Före detta fotbollsspelaren Tomas Brolin träffar Gunde Svan i säsongens femte avsnitt av I Huvudet på Gunde Svan. För Gunde berättar Brolin om uppväxten i Näsviken, proffskontraktet i Parma och genombrottet i IFK Norrköping som gav en VM-biljett 1990. 

Nyheter24 har grävt lite extra och tagit fram allt du vill veta om fotbollslegendaren: 

Började spela som sex-åring 

1976, blott sex år gammal, började Brolin att spela fotboll. Detta var i division 4-laget Näsvikens IK, där han redan som 14-åring gjorde sin A–lagsdebut. Han gick sedan fotbollsgymnasiet i Sundsvall och tränades av GIF Sundsvalls tränare Anders Grönhagen.

Debut i landslaget 

Tomas Brolin debuterade i Sveriges landslag våren 1990 i en träningsmatch mot Wales. Den dåvarande förbundskapten, Olle Nordin, var först tveksam till att ta in den då okände 20-åringen. Matchen på Råsunda var den näst sista matchen innan VM-slutspelet i Italien skulle dra igång. Brolin tackade för förtroendet och gjorde två mål. 

Sveriges bästa fotbollsspelare

Tomas Brolin rankas som Sveriges bästa fotbollsspelare under första hälften av 1990-talet. Under den perioden vann han UEFA-cupen, Cupvinnarcupen och tilldelades Guldbollen två gånger. 

Tomas Brolin har varit gift med sin fru Marielle sedan 2013. Bildkälla: Jessica Gow/TT

VM 1994 

Tomas Brolin var i sin allra bästa form under fotbolls-VM 1994. Han blev nedflyttad från anfallet till mittfältet och blev det svenska lagets kreativa centrum. Han stod själv för hela tre mål i turneringen. 

Skadan  

Tomas bröt sin vänstra fot under en EM-kvalmatch 1994, mot Ungern på Råsunda. Det var samtidigt som han spelade fram till Martin Dahlins 2-0-mål som han drog på sig den olyckliga skadan. Det blev också vändpunkten i hans karriär och fotbollslegendaren kom aldrig riktigt tillbaka till sin högstanivå igen. 

Två barn 

Brolin har en son tillsammans med fotomodellen Susan Hardenborg och en dotter med Chatrin Strömberg. Nu är han gift med Marielle Brolin (tidigare Larsson) som han gifte sig med i Las Vegas, 4 juli 2013. 

Karriär efter fotbollen 

Tomas Brolin har arbetat som både restaurangägare och affärsman efter sin fotbollskarriär, som han avslutade vid 28-års ålder.  Han ägde restaurangen Undici på Östermalm, i Stockholm, 2000-2008. Restaurangen lades ner efter att ha förlorat sitt utskänkningstillstånd för andra gången. 

I Huvudet På Gunde Svan sänds på måndagar 20:00 på TV4 och TV4 Play. 

Tycker du om fotboll?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela