Våldtäkt - Uppdrag Granskning
Våldtäkt - Uppdrag Granskning - Foto: TT

Marias våldtäktsutredning lades ner – trots bevisen

“Maria” anmälde att hon blivit våldtagen av två män – två män som snabbt kunde identifieras. Trots det hördes de aldrig och utredningen lades ner.


Rekordmånga våldtäkter och våldtäktsförsök anmäldes till polisen förra året. Trots det har andelen uppklarade våldtäktsbrott minskat. Frågan har debatterats i flera år, men inte ens ett av tio fall klaras upp och går till åtal. 

I onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning undersökte de varför situationen ser ut som den gör i Sverige idag. 

UG träffar en ung kvinna, som de i avsnittet kallar ”Maria”. Hon berättar om en händelse som har ändrat hennes bild av det svenska rättssystemet. ”Maria” anmälde en våldtäkt förra sommaren och det blev starten på en uppslitande process. 

Det var en sommarkväll som ”Maria” mötte upp sin killkompis och hans kusin vid Skanstull i Stockholm. Kompisen och kusinen var bosatta utomlands så de hade tagit in på hotell. Efter att ha varit på ett par barer följde ”Maria” med dem upp på rummet. 

– Vi gick in i rummet och tog en drink. Han hällde upp en till mig, sen är det ganska luddigt, säger "Maria". 

De lyssnade på musik och pratade. Sedan kom killkompisens kusin till hotellrummet. 

– De hällde upp en drink till till mig och jag tog två kaffe. Sedan tänkte jag börja avrunda och åka hem. Men sen blir det bara svart och jag har däckat. 

”Maria” vaknade ensam på hotellrummet vid 12.30 dagen efter. Sängen var utdragen och lakanen låg huller om buller. Hennes tröja var uppknäppt och jeansen nerdragna. 

– När jag tittade mig i spegeln såg jag att jag hade sugmärken från haken ner till brösten. Jag tittade på sängen och såg en stor spermafläck. Då fick jag totalpanik. 

"Marias" misstänkta våldtäktsmän identifierades – ändå hördes de aldrig. Bildkälla: SVT

Polisen kom till platsen och förde ”Maria” till södersjukhuset där hon undersöktes. Hon uppgav att hon hade smärta i underlivet och på halsen. 

I förundersökningen som Uppdrag Granskning har tagit del av står det att ”Maria” har ett blåmärke i pannan efter trubbigt våld, ett rivmärke i nacken och märken på halsen och bröstkorgen som liknar sugmärken. 

När polisen undersökte platsen där våldtäkten ska ha ägt rum kom de över en övervakningsfilm som visade de två männen lämna hotellet. 

De misstänkta männen lämnade omgående landet, de förhördes aldrig och utredningen lades senare ner. 

Våldtäktsanmälningar staplas på hög hos polisen och konkurrerar med andra brott som mord och mordförsök. 

– Våldtäkter av tradition anses inte ha så hög status inom polisen – då de inte är ”särskilt coola” att utreda, säger Barbro Jönsson, tidigare åklagare och idag jurist vid polisen region Väst, till Uppdrag Granskning. 

Se hela Uppdrag Gransknings reportage Utredning nedlagd på SVT1 onsdag 13 mars 20:00. 

Se i klippet ovan när "Maria" berättar om våldtäkten som ska ha ägt rum på ett hotellrum förra sommaren. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!