Söndag 1 Aug
Stockholm

Så här gör du om du får ett inkassokrav

Inkassa, räkning.
Så här gör du om din räkning hamnat hos inkasso. Foto: Foto: Jessica Gow, Tomas Oneborg / TT

Vad betyder egentligen ett inkassokrav? Kan man stoppa en faktura från att komma till inkasso, och vad gör man om man inte kan betala fakturan? Här har du svaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad är en påminnelse?

Innan inkasso får du oftast en påminnelse.

När en faktura inte betalas i tid är det vanligt att företag skickar ut en betalningspåminnelse. I samband med påminnelsen får man ofta ett nytt sistadatum för betalningen. Många företag tar också ut en avgift för att de behövt påminna dig. Den kallas för påminnelseavgift. 

Det kan skilja sig från företag till företag hur många påminnelser du får innan fakturan hamnar hos inkasso. 

I vissa fall kan det stå angivet i påminnelsen att fakturan går vidare till inkasso om du inte betalar summan innan fakturans förfallodatum. 

Men det är superviktigt att komma ihåg att det inte är alla företag som skickar ut påminnelser, så försök att hålla koll på dina räkningar!

Och vet du om att din betalning kommer att komma in sent till ett företag så är det bra att ringa på en gång! Vänta inte på en påminnelse. I många falla kan man skjuta upp fakturan eller lägga upp en plan för betalningen. 

Ok, så fakturan har hamnat hos inkasso

När fakturan hamnar hos inkasso får du ett satt datum då du absolut senast måste betala.

Om det är så att du inser att du inte kommer att kunna betala ditt inkassokrav är det viktigt att du hör av dig till inkassoföretaget. Det är nämligen så att vissa företag är öppna för att lägga upp en amorteringsplan. 

Hos inkassoföretaget kommer du också ha möjlighet att bestrida ärendet, alltså strida för att du inte ska betala summan. 

Detta kan du göra om du anser att det blivit något fel med fakturan, exempelvis om du fått en räkning som är högre än den ska vara. 

Vad händer om man inte betalar eller bestrider ett inkassokrav?

Om du varken betalar eller bestrider ärendet, så går det vidare till Kronofogden. Hos Kronofogden kommer du också ha möjlighet att bestrida kravet.

Väljer du att inte bestrida eller betala summan hos Kronofogden heller, så får du ett utslag. Det betyder att  din skuld bekräftats hos Kronofogden och att du fått en betalningsanmärkning. 

Vid detta steg har inkassoföretaget rätt att be Kronofogden att driva in din skuld genom utmätning. 

Hur påverkas man av en betalningsanmärkning?

Att få en betalningsanmärkning är något du vill undvika så gott det går. Anledningen till det är att anmärkningen blir synlig i din kreditupplysning. 

Det innebär att det kan bli väldigt svårt att exempelvis bli beviljad lån, skriva på ett nytt kontrakt för en hyreslägenhet, eller starta upp ett nytt mobilabonnemang. 

En anmärkning finns kvar i tre år innan den försvinner. 

Viktigt att ta med dig: Du förlorar ingenting på att höra av dig till ett företag om en sen faktura eller en faktura som du inte kan betala. Det kostar pengar för företag att driva ärendet vidare till inkasso, och det kostar för inkasso företag att driva ärendet vidare till Kronofogden.

Företagen vill ofta bara få in pengarna på ett och annat sätt, och kan därför vara öppen för att lägga upp en betalningsplan. Kontakta dem och kolla!

Kommentera
Kopiera länk
Dela