Granskning Sverige, Trolljägarna
Granskning Sverige granskas i Trolljägarna. - Foto: TV3

Här är allt du vill veta om trollfabriken Granskning Sverige

Granskning Sverige producerar hat och hot via fejkade telefonintervjuer. Nu granskas de i säsongsavslutningen av Trolljägarna. Läs allt om nätverket här!


Nätverket Granskning Sverige satte i system att sprida främlingsfientlighet på sociala medier. De provocerade fram svar från bland annat journalister och politiker och klippte sedan ihop citat så att de skulle matcha deras egen verklighetsbild.

Nu granskas de i säsongsavslutningen av Trolljägarna. Nyheter24 har listat allt du vill veta om nätverket Granskning Sverige.

Avslöjades av Eskilstuna-Kuriren

2017 wallraffade journalister på Eskilstuna-Kuriren för att ta reda på nätverkets arbetsprocesser. Då avslöjade tidningen att personerna som ringde åt Granskning Sveriges räkning fick order om att använda falska identiteter och ljuga om syftet till intervjuerna.

Ljudinspelningarna klipptes så att samtalen skulle stämma överens med nätverkets egen agenda. Personerna erbjöds även pengar för ett visst antal visningar på Youtube.

Högerextrem bakgrund

Detta skedde i samband med att journalisten Malin Lernfelt hade skrivit en debattartikel på Expressen och beskrivit nätverket som en "trollhärd". 

Hon blev då kontaktad av en av de tongivande personerna bakom Granskning Sverige, Fabian Fjälling, journalisten och avslöjades därmed för att ha använt pseudonymen "Erik Johansson" på olika sajter.

Kort därefter medverkade han i nättidningen Nordfront, en nazistisk sajt, där han skrev att han anser att ras är en del av kärnan i att vara svensk. 


Frida Boisen granskar Granskning Sverige i Trolljägarna. Bildkälla: TV3

Koppling till hatsajten

En månad efter avslöjade Expressen och Eskilstuna-Kuriren att Jim Olssons, docent i fysikalisk kemi, hade en koppling till Granskning Sverige och hatsajten Fria Tider. I december 2013 kom det fram att docenten var en av de mest aktiva i kommentarsfältet på sidor som Avpixlat, Exponerat och just Fria tider.

I hans kommentarer så fanns det påståenden som att muslimer "betraktas som potentiella utpressare, kravmaskiner och allm. besvärliga".

Youtube-kontot stängdes ner

Dagens Nyheter och Expressen anmälde nätverket till Google, som äger Youtube, för brott mot upphovsrätten. Därefter stängdes Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube ner.

”Det här kontot har upphört eftersom vi har tagit emot klagomål från tredje part om upphovsrättsintrång angående material användaren postat”, skrev Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo i ett sms till Expressen.

Planer på en ny kanal

I säsongsavslutningen av Trolljägarna kan Frida Boisen och Robert Aschberg avslöja att Fabian Fjälling har planer på att dra igång nätverket igen. 

– Sen så kommer nog jag att fortsätta med Granskning Sverige på det sättet att jag kommer att hjälpa till med frågeställningar, uppslag och framför allt att skriva manus. Man måste liksom foga ihop intervjuerna och få fram den kärnpunkt man vill ha fram, säger Fjälling i programmet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!