Torsdag 29 Jul
Stockholm

Ny studie visar: I denna ålder blir kvinnor som sin mamma

Kvinnor, mamma.
En studie visar att de flesta kvinnor börjar likna sin mamma vid 30-årsåldern. Foto: Foto: Shutterstock

Många är rädda för att bli som sina föräldrar. Men kanske är det lönlöst att kämpa emot? En ny studie visar nämligen att det finns en särskild ålder då de flesta kvinnor blir som sin mamma – och den är nog lägre än du tror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Föräldrar. De kan ge en många olika saker: 

Kärlek. Huvudvärk. Och ibland, egenskaper som man stör ihjäl sig på men inser att man själv ärvt. 

För trots allt så är man ju bokstavligt talat en fysisk produkt av sina föräldrar, och då är det inte konstigt om man till viss del tar efter dem. 

Just att bli som sin förälder, är en skräck som många människor har. Och nu visar en ny undersökning, som gjorts av Brittiska läkaren Julian De Silva, att rädslan kan vara befogad – i alla fall för kvinnor.

Studien: Döttrar börjar efterlikna sina mammor vid 33-års ålder

Efter att ha intervjuat och undersökt 2000 män och kvinnor, visade det sig att de flesta kvinnor upplevde att de börjat bete sig mer som sin mamma när den nådde 30-årsåldern – till skillnad från i tidigare ålder, då de aktivt försökt att inte bete sig som sin mamma, enligt Harpers Bazaar. 

I studien räknade man ut ett medelvärde bland kvinnorna, som hamnade på 33. 

Att få sitt första barn kan vara en påverkansfaktor

Något som också var gemensamt för kvinnorna i studien var att många märkte de största förändringarna något år efter de fått sitt första barn. 

I England ligger snittåldern för kvinnor att få sitt första barn på 30.5, vilket kan korrelera med att det var i den åldern som de kände att de börjat se likheter mellan sig och sin mamma, enligt Harpers Bazaar. 

Likheterna som kvinnorna vittnade om var allt ifrån att de började använda samma ordspråk, började med ad, enligt Mirror. 

Många vittnade om att de också upplevde att de började se mer ut som sin mamma kring 30-årsåldern, enligt Harpers Bazaar.

Män blir lik sina pappor vid 34 

När det kom till söner och pappor, så visade studien att samma ålder för män var 34. 

Enligt studien finns det också några vanliga varningstecken för män att de börjar bli som sin pappa. Ett av dem är att man börjar släcka lampan i rum som någon annan glömt lampan på i, enligt Harpers Bazaar

Några andra är att man börjar ta efter sin pappas politiska åsikter och musiksmak, enligt Mirror

Är du lik dina föräldrar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela