Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vid den här åldern blir vi vuxna "på riktigt"

- 23/03/2019, 22:19

En del känner sig vuxna redan i början av 20-årsåldern, för andra kommer kanske aldrig känslan av att "vara vuxen". Men det finns en specifik ålder då forskare menar att man är vuxen – nämligen vid 30. Då har hjärnan utvecklats helt menar dem.

En del känner sig vuxen på sin 18-årsdag, andra när de flyttar hemifrån eller skaffar barn. Ja, det finns en hel del milstolpar i livet som kan göra att vi känner oss vuxna. Men för en del kommer inte känslan av "att vara vuxen". Man går bara runt och funderar på när den tiden kommer – när ska jag känna mig vuxen? Det varierar från person till person.

Men det finns faktiskt forskning som visar när vi "på riktigt" är vuxna. Åldern? När vi är 30 år.

Nyanserad övergång från ungdom till vuxen

Det handlar om vår hjärna. Neuroforskare säger att nya insikter på hur hjärnan är kopplad och omformad genom en stor del av människans liv har stora konsekvenser. 

Bland annat är vi mycket mottagliga i 20-årsåldern för psykiska sjukdomar, något som enligt forskarna ska minskas vid 30 års ålder.

Vid 18 års ålder utvecklas fortfarande hjärnan och den är inte färdigutvecklad förrän du är 30 år, skriver Daily Mail.

Vid ett pressmöte i London berättade professor Peter Jones, från Cambridge University, att övergången från ungdom till vuxen är nyanserad. 

– Att ha en definition om när du går från att vara ungdom till att vara vuxen ser allt mer absurt ut. Det är en mycket mer nyanserad övergång, sade han.  

Han menar också att vi är inte ungdomar och sedan vuxna, utan att vi alltid "är på väg på en bana". 

Individuellt 

Vid samma pressmöte betonade professor Daniel Geschwind, från University of California, av individuell variation i hjärnans utveckling. Bland annat sade han att utbildningssystem och liknade tenderar att fokusera på grupper och inte individer, något som han menar är felaktigt. 

– Det finns enskilda banor och utveckling sker under årtionde. Men det varierar från idivid till individ, sade han vid pressmötet rapporterar Daily Mail.

Nyheter24 har även skrivit vid vilken ålder som kvinnor blir som sina mammor. Det kan du läsa mer om här!