Man, Kvinnor
Vid den här åldern anses du som vuxen - Foto: Unsplash

Vid den här åldern blir vi vuxna "på riktigt"

En del känner sig vuxna redan i början av 20-årsåldern, för andra kommer kanske aldrig känslan av att "vara vuxen". Men det finns en specifik ålder då forskare menar att man är vuxen – nämligen vid 30. Då har hjärnan utvecklats helt menar dem.


En del känner sig vuxen på sin 18-årsdag, andra när de flyttar hemifrån eller skaffar barn. Ja, det finns en hel del milstolpar i livet som kan göra att vi känner oss vuxna. Men för en del kommer inte känslan av "att vara vuxen". Man går bara runt och funderar på när den tiden kommer – när ska jag känna mig vuxen? Det varierar från person till person.

Men det finns faktiskt forskning som visar när vi "på riktigt" är vuxna. Åldern? När vi är 30 år.

Nyanserad övergång från ungdom till vuxen

Det handlar om vår hjärna. Neuroforskare säger att nya insikter på hur hjärnan är kopplad och omformad genom en stor del av människans liv har stora konsekvenser. 

Bland annat är vi mycket mottagliga i 20-årsåldern för psykiska sjukdomar, något som enligt forskarna ska minskas vid 30 års ålder.

Vid 18 års ålder utvecklas fortfarande hjärnan och den är inte färdigutvecklad förrän du är 30 år, skriver Daily Mail.

Vid ett pressmöte i London berättade professor Peter Jones, från Cambridge University, att övergången från ungdom till vuxen är nyanserad. 

– Att ha en definition om när du går från att vara ungdom till att vara vuxen ser allt mer absurt ut. Det är en mycket mer nyanserad övergång, sade han.  

Han menar också att vi är inte ungdomar och sedan vuxna, utan att vi alltid "är på väg på en bana". 

Individuellt 

Vid samma pressmöte betonade professor Daniel Geschwind, från University of California, av individuell variation i hjärnans utveckling. Bland annat sade han att utbildningssystem och liknade tenderar att fokusera på grupper och inte individer, något som han menar är felaktigt. 

– Det finns enskilda banor och utveckling sker under årtionde. Men det varierar från idivid till individ, sade han vid pressmötet rapporterar Daily Mail.

Nyheter24 har även skrivit vid vilken ålder som kvinnor blir som sina mammor. Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vuxen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.